Hrvatski radio

Radio Zadar

Konačna presuda: Srbija ne može biti odgovorna za genocid

03.02.2015.

10:44

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U tijeku je objava presude Međunarodnoga suda pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tijekom rata devedesetih godina. Predsjednik Suda Peter Tomka je odbacio optužbe protiv Srbije za genocid prije 27. travnja 1992., kad je Miloševićeva Jugoslavija postala članica UN-a. "Država koja je tek postala potpisnicom Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid. Nije dovoljno da su samo prekršena ljudska prava, ona moraju biti navedena i opisana u Konvenciji", rekao je Tomka i ponovio: "Ne možemo suditi o činjenjima koja su se dogodila prije travnja 92." O svemu što se događalo nakon toga, Sud može suditi, pa tako smatra da se akcija Oluja može razmatrati po protutužbi Srbije.

'Za genocid nije dovoljno samo da su prekršena ljudska prava, to moraju biti ona činjenja navedena i opisana u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida', rekao je sudac Tomka obrazlažući presudu. Dodao je kako državu koja je naknadno postala članica i potpisnica Konvencije ne može smatrati odgovornom za njeno kršenje. Naime, Srbija je u pisanom odgovoru na tužbu navela da je počela postojati 27. travnja 1992. Tragedija u Vukovaru dogodila se prije toga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.