Hrvatski radio

Radio Zadar

Koncert Condure Croatice - korizmene i pjesme nadahnute glagoljaškom baštinom

31.03.2022.

07:05

Autor: Radio Zadar

Mješoviti zbor Condura Croatica koncert

Mješoviti zbor Condura Croatica koncert

Foto: - / -

U četvrtak, 31. 3. u crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati nastupa Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica, koji će izvesti korizmeni program pjesama nadahnutih glagoljaškom baštinom. Dirigent je Ivo Nižić. Kao solisti nastupit će Jasna Košta, Siniša Marinić, Mateo Marnika, Bogdan Mogilevskij, Jelena Rušev Mogilevskij, Nevija Pavić, Milena Petani i Zdenko Stipčević.

Zbor izvodi specifične glazbene forme nastale u Zadru, koje su se razvijale od 12. do 14. stoljeća pod nazivom crkvena skazanja, odnosno pasionski oratoriji. Autor tih djela je umjetnički voditelj Zbora i dirigent Ivo Nižić. Uz to, čut ćemo ulomke iz Kalvarije Ljube Stipišića, Seh duš dan Igora Kuljerića na stihove Vladimira Nazora, kao i glagoljaške napjeve s Paga, iz Preka i Pridrage. Kao solisti nastupit će Jasna Košta, Siniša Marinić, Mateo Marnika, Bogdan Mogilevskij, Jelena Rušev Mogilevskij, Nevija Pavić, Milena Petani i Zdenko Stipčević.

Zbor je osvojio niz nagrada: 2013. godine na Danima duhovne glazbe Cro Patria u Splitu, u kategoriji novih zborskih skladbi, s pjesmom Samo srcem autora Ive Nižića, Zlatnu katedralu, prvo mjesto prema glasovanju publike. S istom skladbom na Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru (2014.) osvojio je nagradu za najbolju izvedbu zborskih skladbi hrvatskih skladatelja. Godine 2015. Zbor je osvojio zlato na međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u Karlovcu i broncu na međunarodnom natjecanju Cro Patria u Splitu, a 2016. srebro na međunarodnom natjecanju zborova Adria Cantat u Šibeniku.

Ivo Nižić (Preko, 1942.) nakon završene gimnazije i Teološkog fakulteta u Zagrebu, stječe dvije glazbene diplome: na Odsjeku za glazbu Pedagoške akademije u Zagrebu i na Institutu za crkvenu glazbu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon višegodišnjega rada u osnovnom i dijelom u srednjem obrazovanju, piše habilitacijski rad iz Muzikologije (mentor: akademik Jerko Bezić). Obranivši rad na Sveučilištu u Zadru, postaje profesor Sveučilišta u Zadru i nositelj kolegija Glazbena kultura i Metodika nastave glazbene kulture na Odjelu za razrednu nastavu i predškolski odgoj. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade, priznanja i pohvale, među kojima valja spomenuti tri nagrade 2016. godine: Nagrada Ljubo Stipišić Delmata koja mu je dodijeljena na 25. Pasionskoj baštini u Zagrebu za oratorij Zadnja postaja, Nagrada Hrvatske udruge zborovođa Zagreb za životno djelo i Nagrada grada Zadra za uzorne uspjehe i rezultate postignute na području glazbene kulture i umjetnosti. 

Godine 2017. nadbiskup Želimir Puljić na svečanoj Večernji sv. Stošije uručio mu je nagradu i priznanje za promicanje liturgijske glazbe. Osnovao je Akademski zbor Sveučilišta u Zadru i Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar. Već je 34 godine orguljaš i zborovođa u crkvi sv. Mihovila u Zadru.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.