Hrvatski radio

Radio Zadar

Koncert povodom 70. godina zadarskog HNK-a

15.10.2015.

10:39

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U četvrtak 15. listopada započinje Koncertna sezona Zadar. U Velikoj dvorani HNK Zadar u 20 sati povodom 70. obljetnice Kazališta, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a izvest će više nego prigodan program.

Na repertoaru će biti djela Nikole Strmića, zadarskog skladatelja 19. stoljeća, jednog od najobrazovanijih i najplodnijih glazbenih umjetnika takozvanog Zajčevog doba u Hrvatskoj. Bit će izvedena i djela njegovih suvremenika Giovannija Cigale i Luigija Basinella, a sve zaslugom zadarskog dirigenta sa stalnom adresom u Grazu, Ede Mičića.

On je kroz nekoliko godina intenzivno radio na zadarskoj glazbenoj baštini 19. stoljeća te iz zaborava izvukao brojna djela nastala u tada već itekako urbanom zadarskom gradskom području.

Svi skladatelji čija će se djela izvesti bili su usko vezani uz obje kazališne kuće – Teatro Nobile i Teatro Verdi i stoga je više nego prikladno nakon dugo vremena ponovno slušati njihova djela u prostoru danas jedinog kazališta u Gradu. 

Za Zadar veliku i značajnu obljetnicu svojim će sudjelovanjem uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a uveličati zadarska sopranistica Nela Šarić, sopranistica Margareta Klobučar, inače stalna članica Opere u Grazu, jedan od najtraženijih hrvatskih tenora Domagoj Dorotić, bariton i član Zbora HRT-a Miroslav Živković i bas Luciano Batinić, prvak zagrebačke Opere. 

Na programu će biti ulomci iz Strmićeve opere La madre Slava, koja do danas u Gradu nikad nije izvedena u cijelosti, uvertira njegove opere Desiderioduca dIstria, sinfonia fantastica za orkestar Nei giorni campestri, dva moteta Luigija Basinella i Quoniam Giovannija Cigale.

Izvedba ovog koncerta prenosit će se izravno na Trećem programu Hrvatskog radija u emisiji Bajsić u 8, urednice Ive Lovrec Štefanović te na Radio Zadru.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.