Hrvatski radio

Radio Zadar

Koncert prepun emocija

10.03.2016.

17:08

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U gradu u kojem je održao svoj prvi veliki recital, Zadru, ponovno je zasvirao mladi nagrađivani gitarist svjetskog glasa - Petrit Ceku. Čuti su ga došli mnogi. A publici je pripremio raznolik repertoar pod nazivom Razum i osjećaji.

Pomoću šest žica, mladi umjetnik još je jednom odveo publiku u glazbenu šetnju, od baroka preko romantizma, do popularnih gitarističkih skladbi.

Puno emocija me zaokupilo u večerašnjem koncertu, svaki povratak je prilika za mene da vidim koja je razlika između mene tada i mene sada. - kaže Petrit Çeku.

Repertoarom želi pokazati raznolikost i moć gitare, instrumenta s kojim se druži od pete godine. Od gitare se odvojio samo jednom, na tri tjedna tijekom rata u rodnom Kosovu.

Moja osobna tragika je bila što gitaru nisam imao i da, tu sam shvatio da postoji jedna fizička atrakcija između mene i gitare. - dodaje.

Od tada se ne razdvaja od svojih žica, koje svira noktima. To zvuku daje posebnost i glasnoću, a njemu dodatan posao - na njegu noktiju troši više vremena nego bilo koja žena.

Kad mi kolege sjedimo gitaristi većina razgovora se odnosi na nokte i naše djevojke cure koje sjede pored nas nemaju pojma o noktima koliko mi znamo. - smije se mladi glazbenik.

Ono što je uistinu fascinantno je da je on tzv freelancer, danas biti slobodnjak, svirati od koncerta do koncerta, putovati diljem europe, svijeta, uistinu znači da ste uspješni glazbenik ako možete i živjeti od toga. - govori Dina Bušić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar.

Moskva, Zurich pa Amerika njegova su odredišta idućih mjeseci, a zadarska ga je publika ispratila pljeskom oduševljenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.