Hrvatski radio

Radio Zadar

Konferencija Plan za Jadran: Europska komisija nije poslušala ribare!

03.06.2022.

14:20

Autor: Filip Matijević

Konferencija Plan za Jadran u Kneževoj palači

Konferencija Plan za Jadran u Kneževoj palači

Foto: fm / Radio Zadar

Europska komisija donijela je višegodišnji plan za Jadransko more koji je štetan za ribare jer uvodi kvote odnosno ograničenja ulova male plave ribe. Plan je donesen bez znanja sudionika u ribarstvu, kazao je europarlamentarac Ladislav Ilčić u Zadru na konferenciji Plan za Jadran - Budućnost ribarstva u Hrvatskoj i EU. Sljedeće dvije do tri godine su prijelazno razdoblje i u tom razdoblju se može utjecati na plan.

Ribari i znanstvena zajednica nipošto nisu zadovoljni europskim planom za Jadran, kaže europarlamentarac Ladislav Ilčić. Prvi put se uvode kvote odnosno ograničenja ulova male plave ribe: 

Takvo ponašanje Europske komisije nije dobro. Jedine učinkovite odluke i za ribarstvo, ali i za očuvanje zdrave hrane mogu se donijeti u komunikaciji s ljudima na terenu. Zato je ova konferencija važna, da čujemo glas ribara, glas struke. Čuli smo tako prijedlog o proširenju zaštićenog područja oko Jabučke kotline.

Ladislav Ilčić, zastupnik u Europskom parlamentu

Jedan od načina rješavanja tih problema zaštite okoliša i ribarstva jest da se cjelokupni naš gospodarski pojas strogo zaštiti na način da se zabrani bilo kakav ribolov osim ribolova migratornih vrsta koje s tim područjem nemaju veze.

Alen Soldo, Sveučilišni odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu

Kristina Mišlov, vlasnica jedne ribarske tvrtke, istaknula je da je neobično što će dobiti ograničenja u ribolovu nakon što se godinama poticalo ulaganje golemog novca u razvoj ribarstva i ulov male plave ribe:

S ovakvim drastičnim ograničenjima o kojima s nama nije bilo debatiranja, dolazimo do zaključka da imamo paralelne strane. S jedne strane se ograničava ribolov, a druga strana dozvoljava ulaganje.

Kristina Mišlov

Na konferenciji o budućnosti ribarstva u Hrvatskoj i Europskoj uniji bili su i zastupnici u Europskom parlamentu iz drugih zemalja: 

U Sloveniji smo izgubili skoro čitavo ribarstvo tako da se nadam da mogu pomoći kod vaših problema. Da ribari, struka i politika nađu rješenje koje će omogućiti da prežive i ribari i riba i okoliš.

Franc Bogovič, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu

Diljem Europe ribarstvo je pod pritiskom. Glavna pouka je da sve počinje slušanjem ribara, moramo staviti njih u središte.

Bert-Jan Ruissen, nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu

Hoće li Europska komisija iz drugog pokušaja poslušati ribare?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.