Hrvatski radio

Radio Zadar

Konobari i kuhari iz Bugarske, Makedonije i Srbije

07.05.2018.

14:18

Autor: Vladimir Šetka

Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Nedostatak sezonske radne snage u turizmu neki hotelijeri i ugostitelji namjeravaju riješiti uvozom radnika iz susjednih zemalja. Osim državljana Srbije i Bosne i Hercegovine, sve više su u igri Bugari i Makedonci.

Slavonci i drugi sezonski radnici s kontinenta davno su jadransku obalu zamijenili Irskom, Austrijom i Njemačkom. Na njihova mjesta ovo bi ljeto trebali uskočiti radnici iz susjednih zemalja. Zanimanje je već toliko da je jedan poduzetnik u Beogradu otvorio agenciju koja posreduje pri zapošljevanju. Radimo na tome da "krcamo" Bugarsku, Mađarsku, Srbiju, Bosnu i Makedoniju. na početku je već riječ o pedeset ljudi. Ima kako dobrog, tako i lošega kadra, ali biramo i šljemo našim ugostiteljima. važno je da su ugostitelji zadovoljni. Rješenje moramo naći, jer je posla sve više, sezona je počela, a ljudi nemaju s kime raditi, kaže nam predstavnik za Hrvatsku, poznati zadarski kuhar Renato Kraljev. 

Za petnaestak dana prvi radnici stižu i na privremeni rad u Zadru i okolici. Stvarno je jako veliko zanimanje. Kolegi u Beogradu stiže puno e-mailova od onih koji bi radili. Doduše, računamo da je i njima to odskočna daska, da dođu odraditi sezonu  i onda na zapad, kao što i naši odlaze, dodaje Kraljev. Prednost zapošljavanja radnika iz spomenutih zemalja je što osim u slučaju Bugara i Makedonaca nema jezičnih barijera.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.