Hrvatski radio

Radio Zadar

Konstituirajuća sjednica zadarskog Gradskog vijeća

21.06.2021.

07:55

Autor: tp

Dino Stanin/PIXSELL, arhivska fotografija

Dino Stanin/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: - / -

HDZ, HSP, Stranka umirovljenika i Reformisti u vijeću imaju 11 vijećničkih mjesta. SDP, Akcija mladih, HSS, CENTAR, GLAS imaju 8 vijećnika, a Kandidacijskoj listi grupe birača, Enija Meštrovića pripalo je 7 mjesta. Domovinski pokret u zadarskom Gradskom vijeću ima jednog vijećnika.

Ni jedna lista nema većinu niti je uoči sjednice dogovorena vladajuća većina. Bit će zanimljivo vidjeti kako je dogovorena raspodjela pojedinih dužnosti u zadarskom Gradskom vijeću, a pogotovo kako će se od sjednice do sjednice formirati većina i kako će među izabranim vijećnicima funkcionirati najavljeno "okupljanje oko projekata", a ne do sada uobičajeno glasovanje po stranačkoj, ideološkoj ili koalicijskoj pripadnosti.

Izvjesno je da su na jednoj strani HDZ i njegovi partneri s gradonačelnikom Brankom Dukićem, a na drugoj dugogodišnja oporba na čelu s SDP-om. Treća opcija je okupljena oko Enija Meštrovića. Oni žele biti povezujuće tkivo i snaga koja će demokratizirati rad vijeća, a kako će to izgledati u praksi vidjet će se već na današnjoj prvoj sjednici.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.