Hrvatski radio

Radio Zadar

Korizma nije vrijeme žalosti. Ona je novo proljeće života.

06.03.2019.

09:01

Autor: Suzana Dražić

Filip Brala/PIXSELL

Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Danas je Pepelnica - čista srijeda - počinje korizma - četrdeset dana priprave za godišnju proslavu Uskrsa. Prema kršćanskoj tradiciji to je vrijeme posta, molitve i osobite osjetljivosti za bližnje i potrebite.

Za početak i kraj korizme - Pepelnicu i Veliki petak - Katolička crkva propisuje post i nemrs.

Korizma -vrijeme duhovne obnove, kada se vjernici na intenzivniji način preispitivanjem svoje vjere te djelima solidarnosti i milosrđa pripravljaju za slavljenje središnjih otajstava vjere, na muku, smrt i uskrsnuće Kristovo. Zato korizma započinje u znaku pokore: obveznim postom i nemrsom te pepeljenjem glave.

U katedrali svete Stošije u Zadru zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodit će koncelebriranu svetu misu s obredom pepeljenja u 18 sati.

Poruka korizmenog vremena je povratak čovjeka samome sebi , vrijeme da razmotri svoje postupke, vidi gdje je pogriješio, razmotri svoje dostojanstvo.

  Četrdeset dana  korizmenog vremena spomen je na četrdesetodnevni Isusov post prije javnog djelovanja. U početku je post bio vrlo strog i smjelo se jesti samo jedanput, i to navečer. No s vremenom je post ublažen. Tako je danas za vjernike post i nemrs obvezan jedino na Čistu srijedu i Veliki petak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.