Hrvatski radio

Radio Zadar

Korona ojačala ideju otvorene znanosti

17.09.2020.

12:43

Autor: Filip Buzov

Matija Habljak/PIXSELL ( ilustracija)

Matija Habljak/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

U organizaciji Sveučilišta u Zadru ovih se dana održava 7. Međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2020. Zbog aktualne pandemije koronavirusa konferencija se ove godine odvija u online formatu, a sudjeluje čak 500 stručnjaka iz svih krajeva svijeta.

Znanstvena komunikacija je već duže vremena u krizi - poručuju organizatori i to iz niza razloga, a važnost njihova rješavanja naglašava upravo spomenuta koronakriza koja je preko noći upregnula svjetsku znanstvenu zajednicu u brojna istraživanja, dok su pojedini nakladnici odlučili besplatno ustupiti svoj sadržaj široj populaciji. 

S obzirom na podatak kako se u svijetu objavljuje 35.000 znanstvenih časopisa koji na godišnjoj razini donose oko 3 milijuna radova, izazova ne nedostaje, no ono što najviše zabrinjava je saznanje kako se velik broj provedenih istraživanja ne ponavlja u cilju dodatne provjere rezultata - otkriva nam Jadranka Stojanovski, predsjednica programskog odbora PUBMET-a koja se dotaknula aktulane krizne situacije :Covid 19 kriza je izvršila pritisak na izdavače koji su naprosto bili prisiljeni otvoriti pristup objavljenim radovim, a koji se bave istraživanjem na području koronavirusa, ono što nije dobro to je što se istraživački podaci ne razmjenjuju u dovoljnoj mjeri, a što je važno zbog cjepiva i razmjene informacija među znastvenicima - napominje Stojanovski uz napomenu kako je i pitanje koliko će takva otvorena komunikacija potrajati, odnosno hoće li nastaviti i nakon pronalaska cjepiva. 

Više u tonskom prilogu u kojem smo približili i jedno od predavanja na konferenciji koje se upravo vezuje uz temu broj jedan u svijetu - COVID - 19.  Zoran Velagić, profesor na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, pozabavio se temom - nakladništva u doba korone koje su, između ostalog, obilježili upravo svjetski medicinski časopisi.

Tonski prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.