Hrvatski radio

Radio Zadar

Koronavirus - cjepiva i prijetnja novih sojeva

04.02.2021.

08:25

Autor: HRT Radio Zadar/U mreži prvog

Koronavirus - cjepiva i prijetnja novih sojeva

Koronavirus - cjepiva i prijetnja novih sojeva

Foto: - / -

Novi sojevi koronavirusa prijete, a nove doze cjepiva ne stižu planiranom dinamikom. Kakva je procijepljenost u našoj zemlji? Kakve su kliničke slike COVID pacijenata u drugom valu pandemije? To su neka od pitanja o kojima se jutros govorilo u Mreži prvoga.


Epidemiologinja Goranka Petrović je izjavila da je jučer došla potvrda od AstraZenece da bi prvu pošiljku cjepiva, radi se o nešto manje od 9 tisuća doza, trebali dobiti tijekom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 9.veljače. Potvrdili su i daljnje doze - ukupno oko 150 tisuća doza cjepiva u veljači.

- U ovom trenutku traje docjepljivanje, ne cijepljenje. Oko 1 i pol posto stanovništva Hrvatske je primilo 1 ili 2 doze a ukupno je potrošeno oko 9 tisuća doza cjepiva - kazala je i naglasila da će dalje cijepljenje ići brže jer će se isporuke stabilizirati, Pfizerova cjepiva će doći čak i u većim količinama u ožujku.

Na pitanje hoće li se u tom slučaju AstraZenecovim proizvodom cijepiti starije osobe, odgovorila je da je Europska agencija za lijekove odobrila i registrirala AstraZenecovu cjepivo za primjenu osoba 18 i stariji i nije dala gornju dobnu granicu. Jedino je napomenula, kaže, da ne postoji dovoljno podataka o djelotvornosti kod osoba stariji od 65 godina, šo ne znači da ono nije djelotvorno, naprosto je u istraživanju bio manji udio tih osoba.

Predah za kliniku

Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr.Fran Mihaljević" Zoran Barušić je naglasio da je situacija na klinici zadnjih 2 do 3 tjedna daleko povoljnija, uvjeren je da je to rezultat pridržavanja epidemioloških mjera.

- Trenutno je u klinici 56 pacijenata, prije 2 do 3 mjeseca taj se broj dnevno kretao između 110 do 120 bolesnika, a kapaciteti intenzivnih jedinica su bili puni ili pri samom vrhu popunjenosti. Zapravo osjećamo pozitivan trend zadnjih tjedana, bit ćemo sretni da se nastavi, a da se postupak sa cijepljenjem ponovno vrati na zamišljene staze - poručio je.

Napomenuo je da je klinika bila pod velikim pritiskom od samog početka pandemije, da se puno toga nije znalo, puno toga su učili i naučili.

- Bilo je vrlo izazovno razdoblje i bez obzira na to što je sada situacija povoljnija i zdravstveni djelatnici mogu malo predahnuti, znamo da smo još daleko od rješenja problema, očekujemo da će trend potrajati i nadamo se da je cijepljenje ono što bi nam moglo uvelike pomoći - naglasio je Barušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.