Hrvatski radio

Radio Zadar

Koronavirus izravan uzrok smrti kod 89% oboljelih Talijana

17.07.2020.

07:15

Autor: Hina

Annette Riedl/DPA/PIXSELL

Annette Riedl/DPA/PIXSELL

Foto: - / -

Koronavirus izravan je uzrok smrti 89 posto talijanskih žrtava. Zdravstvene vlasti prije su objavile da su mnogi umrli imali drugih zdravstvenih poteškoća, što je pokrenulo burnu raspravu o tome je li koronavirus stvarni uzrok njihove smrti. Upala pluća primijećena je kod 79 posto umrlih ljudi.

Koronavirus je direktan uzrok smrti kod devet od 10 talijanskih žrtava oboljelih od covida-19, pokazuje studija koja baca novo svjetlo na epidemiju koja je snažno zahvatila sjeverne talijanske regije. Italija je od pojave prvih zaraza u veljači zabilježila oko 35.000 mrtvih.
Zdravstvene vlasti objavile su da su mnogi mrtvi imali drugih zdravstvenih tegoba što je pokrenulo žustru raspravu o tome je li koronavirus stvarni uzrok njihove smrti.
Studija koju su objavili Zdravstveni institut i Nacionalni zavod za statistiku ISTAT, pokazuje da je koronavirus direktan uzrok smrti kod 89 posto talijanskih žrtava u pandemiji koronavirusa.
Uzorak analiziranih smrtnih slučajeva bio je 4.942.
Preostalih 11 posto imalo je koronavirus, ali su umrli zbog drugih bolesti, između ostalih, zbog kardiovaskularnih bolesti i demencije. Ipak, virus je mogao pogoršati njihovo stanje i ubrzati smrt.
Studija se temelji na broju smrtnih slučajeva zabilježenih krajem svibnja kad je Italija već popustila svoje stroge mjere. Upala pluća primijećena je kod 79 posto ljudi čija je smrt bila izravno povezana s koronavirusom i bila je najčešća komplikacija među zaraženima, uz druge respiratorne bolesti.
U izvješću se dodaje da je covid-19 bio koban i za neke ljude koji nisu imali nikakvih zdravstvenih problema.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.