Hrvatski radio

Radio Zadar

Košarkašice Sveučilišta u Zadru osvojile zlato u Moskvi

09.09.2015.

08:05

Autor: HRT centar Zadar/UNIZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Olimpijskom dvoranom usred glavnoga grada Rusije zavijorio se hrvatski barjak, zapjevala se hrvatska pjesma.

Na međunarodnom turniru studentskog sporta održanog  u Moskvi od 1. do 5. rujna 2015. godine sudjelovali su studenti iz 16 država. Ruski domaćini ugostili su studente iz Austrije, Libanona, Izraela, Velike Britanije, Poljske, Makedonije...  U različitim sportskim disciplinama natjecalo se preko dvije tisuće sportaša.

Zadarskoj ženskoj sveučilišnoj košarkaškoj ekipi pripala je čast braniti boje ne samo svoga sveučilišta i grada već i  naše domovine Hrvatske. O jačini samog turnira dovoljno govori činjenica da su ambasadori igara bili mahom proslavljeni ruski sportaši, poput Andreja Kiriljenka, Artema Rebrova, Iirine Sokolovskaye...

Zadarska delegacija pod vodstvom prof. Maje Kolege i prorektora zadarskog Sveučilišta prof. dr. sc. Roberta Bacalje pobrinula se da zadarska ekipa sigurno dođe na odredište i pokaže svoje sportsko umijeće.

Ženska sveučilišna košarkaška ekipa iz Zadra na čelu trenericom dr. sc. Gordanom Ivković nastupila je u sljedećem sastavu: Antonia Erslan, Marta Erslan, Ina Marin, Glorija Sikirić, Lucija Štrmelj, Ivana Dujić, Sabina Eškinja, Ana Dražović i Katarina Škara.

Prvog dana natjecanja djevojke su bile slobodne, dok su drugog dana odigrale dvije utakmice protiv ekipe Sveučilišta iz Moskve i Dolgoprudnyja  i u oba puta pobijedile. U polufinalnoj utakmici sastale su se Ekonomskim sveučilištem iz Moskve za koje su nastupale dvije ruske reprezentativke. Nakon teške i srčane borbe naše djevojke izborile su pobjedu i zasluženo ušle u finale koje se igralo istog dana u Olimpijskoj dvorani Luzhniki. U finalu su se susrele sa Sveučilištem USEK iz Beiruta. U finalu su obje ekipe pokazale visoku kvalitetu igre u kojoj su dominirale Zadranke. Olimpijskom dvoranom usred glavnoga grada Rusije zavijorio se hrvatski barjak, zapjevala se hrvatska pjesma.

Natjecanje je bila i izvrsna prilika za promociju zadarskog Sveučilišta i Zadra. Cijela hrvatska delegacija i ženska ekipa pokazali su se istinskim ambasadorima sporta, domoljublja i odličnim promotorima Sveučilišta ne samo na terenu već i izvan njega.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.