Hrvatski radio

Radio Zadar

Kotromanović i Lovrić danas sa protupožarnim pilotima

24.07.2015.

08:21

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protupožarne zračne snage iz sastava 93. zrakoplovne baze u vojarni Zemunik posjetit će danas ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog Stožera general zbora Drago Lovrić. Informirat će se o njihovom sudjeluju u gašenjima velikih požara proteklih dana na jugu Hrvatske. Od 30 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su sveukupno provele 392 sata u gašenju požara, odnosno punih 16 dana u zraku pri čemu su izbacili više od 17 000 tona vode, od čega iz Canadaira 16 000 tona vode.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO  i jučer 23. srpnja cijeli su dan angažirane na pet požarišta  sa 13 aviona i helikoptera.

Najveći angažman i danas je bio na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji,  gdje je ukupno djelovalo pet protupožarnih aviona i helikoptera.

Na tri požarišta, na lokaciji Ježević kod Peručkog jezera, Pučišća na Braču  i Lokva-Rogoznica kod Omiša  u Splitsko-dalmatinskoj županiji požar su  gasila  po dva Airtractora AT-802.

Peti današnji aktivni požar izbio je na području oko Plomina u Istarskoj županiji, a u gašenju sudjeluju jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802.

Također, helikopter Mi-8 MTV sudjelovao je u prijevozu smjene zemaljskih vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli i nazad do Šibenika i Zemunika.

Od 30 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas sveukupno provele 392 sata u gašenju požara, odnosno punih 16 dana u zraku pri čemu su izbacili više od 17 000 tona vode, od čega iz Canadaira 16 000 tona vode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.