Hrvatski radio

Radio Zadar

Kraj "Mjeseca Frankofonije" uz film "Saint Omer"

24.03.2023.

11:29

Autor: RZD

Saint Omer

Saint Omer

Foto: RZD / Radio Zadar

Kino Zona u subotu 25. ožujka zatvara „Mjesec Frankofonije“, uz dobitnika nagrade „Srebrni lav“ s prošlogodišnje Mostre, izuzetnu napetu sudsku dramu „Saint Omer''.

Rama, profesorica književnosti putuje iz Pariza u Saint-Omer kako bi pratila suđenje Laurence Coly te pisala o slučaju. Coly je studentica, imigrantica iz Senegala, optužena da je ostavila svoju 15-mjesečnu kćer na plaži u Bercku da je odnese plima. Rama, koja je trudna četiri mjeseca te je kao i Coly u mješovitoj rasnoj vezi i ima složen odnos sa svojom majkom, također imigrantkinjom iz Senegala, osjeća osobnu povezanost s Colyjem. 


Kako saznaje više o Colynom životu i izolaciji koju je Coly doživjela od svoje obitelji i društva dok je živjela u Francuskoj, Rama postaje sve zabrinutija za vlastiti život i trudnoću.


Francuska redateljica Alice Diop dosad je u svojim dokumentarcima istraživala lomove u afro-europskim obiteljima, a ''Saint Omer'' njezin je igrani prvijenac


Premda igrano djelo, ono ništa manje nije vezano za izvanfilmsku zbilju nego autoričin prethodni opus. Naime, lik Coly izvučen je iz stvarne vijesti koja je potresla Francusku 2016. godine, a lik Rame temelji se na samoj redateljici koja je, obuzeta slučajem čedomorstva (a u to doba i sama trudna), prisustvovala suđenju koje je uslijedilo. 

Saint Omer

Saint Omer

Foto: RZD / Radio Zadar

Film je posjetio mnoge festivale i osvojio razne nagrade, a izabran je i kao francuski kandidat za nagradu Oscar.


''Saint Omer'' je na rasporedu u subotu 25. ožujka s početkom od 20 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a ulaznice po cijeni od 3,98 eura (30 kuna) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.