Hrvatski radio

Radio Zadar

Kraj tužne hrvatske priče ?

19.09.2017.

11:46

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastavak radova na Centru za djecu s teškoćama na Mocirama trebao bi uslijediti ove jeseni, tako barem najavljuju iz gradske Uprave. Idući tjedan dogovoren je sastanak u nadležnim ministarstvima: demografije i obrazovanja koji bi trebali odobriti troškovnik.


Još jedan školska godina počela je, a da Centar za djecu s teškoćama na Mocirama nije otvoren. Iz Gradske uprave najvaljuju kako bi radovi na dovršetku i opremanju trebali kreniti ove jeseni.

U travnju je ove godine potpisan dodatak Ugovora o sufinanciranju izgradnje Dječjeg centra na Mocirama između Grada Zadra i Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Na taj način osigurano je oko 10 milijuna kuna potrebnih za dovršetak i opremanje Centra čija je gradnja počela prije točno 10 godina i u koju je do sada uloženo više od 50 milijuna kuna.

   Mi zapravo ne možemo ni zamisliti kako će nam biti dobro i lijepo kada se jednom tamo preselimo,  kaže ravnateljica O.Š. "Voštarnica" Irena Dukić. Ističe da je u iščekivanju Centra njihova postojeća škola postala pretijesna: 

    Udvostručio nam se broj učenika s pedeset  na devedeset jednog učenika s većim teškoćama u razvoju. Isto tako mislim da je potrebno upoznati  javnost da smo mi prije 14 godina imali  4 učenika s poremećajem iz autističnog spektra,a sada imamo 31.

   I vrtić Latica nestrpljivo čeka preseljenje, kaže ravnateljica Vesna Penjalov: 

    Prostor, neobično je važna prostor, osobito za određene  metode rada koje bi sigurno donijele i bolje rezultate u rehabilitaciji dijece.

 A iz gradske Uprave najavljuju za idući tjedan sastanak u nadležnim ministarstvima: demografije i obrazovanja koji bi trebali odobriti troškovnik ,kaže pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap:

     Odradili smo nekoliko pripremnih radnji: legalizaciju, snimanje postojećeg stanja, evidentiranje postojeće štete, pa do dovršetka projekta kao i  mogućih poboljšanja koje će projektant predložiti, a koja u prvotnom projektu nisu bila planirana.

   Potom je u planu raspisivanje javnog natječaja za nastavak radova koji bi trebali započeti ove jeseni, najavljuje Kasap.  A mi se nadamo  da će konačno ova tužna hrvatska priča, gdje su investicije krenule pa stale i propale biti iza nas.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.