Hrvatski radio

Radio Zadar

Kraljev o buri u Posedarju: Stvorio se vrtlog zbog uvjeta koji su vladali

04.01.2019.

15:16

Autor: Filip Matijević

Kraljev o buri u Posedarju: Stvorio se vrtlog zbog uvjeta koji su vladali

Kraljev o buri u Posedarju: Stvorio se vrtlog zbog uvjeta koji su vladali

Foto: - / -

Nakon što je uzrokovala štetu na kućama u Posedarju, a rano jutros i u Zadru gdje je rušila stabla, bura je na zadarskom području počela slabjeti. Vrtlog koji je pričinio štetu objašnjava meteorolog Duško Kraljev.

Nakon dvije noći pirovanja, primirila se bura u zadarskom kraju. Zadar je snagu vjetra osjetio rano jutros kada je bura dosezala olujne udare. Rušila je stabla na Voštarnici i na Putu Murvice gdje je stablo i oštetilo automobile. Još jaču demonstraciju moći osjetilo je Posedarje i noć prije kada su pod naletima vjetra velika oštećenja pretrpjele tri kuće i dva plastenika. Matiji Nekić je vjetar iščupao dvorišna vrata i raznio crjepove s krova:

Ali ovo je nova, vidiš li? Ima jedno tri godine ovaj krov.

Općina će pomoći koliko može, kaže posedarski načelnik, Ivica Klanac:

Mi nemamo u pričuvi, nismo ostavili u pričuvi ta sredstava, ali se može sastati Općinsko vijeće. Kontaktirao sam sa Županijom pa malo mi, malo oni... Bar dio da im se da...

Nije baš često da bura uzrokuje štetu na mikrolokaciji kao što je bio slučaj u Posedarju, ali meteorolog Duško Kraljev pojašnjava o čemu je ovdje riječ:

Stvorio se jedan vrtlog od bure koji je na tom mjestu zbog uvjeta koji su vladali; možda tlaka, temperature i zgrada okolo, napravio taj krug i napravio štetu i tu pojavu.

U slučajevima takvog vrtloga je teško i dočarati brzinu vjetra, ali su zato instrumenti jasno pokazali da je bura na autocesti kod Svetog Roka puhala brže od 135 kilometara na sat. Vjetar je sada u slabljenju, ali tek ulazimo u dio godine kojim vlada bura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.