Hrvatski radio

Radio Zadar

Kreativan start - prilika za mlade željne kulturno – kreativnih aktivnosti

23.09.2020.

12:35

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

U Benkovcu je predstavljen projekt „Kreativan start“ namijenjen unaprjeđenju kvalitete života mladih s toga područja. Projekt je ukupno vrijedan oko 712 tisuća kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a traje 14 mjeseci.

Četrdeset mladih osoba u dobi do 25 godina dobit će priliku sudjelovati u glazbenim i likovnim radionicama i pri tom povećati mogućnost za socijalizaciju i druženje – ističe voditeljica projekta Branka Nakić:

       Naučit će o slikanju na platnu, rad s glinenom tehnikom, također će se oslikavat mural na zidu Gradske knjižnice Benkovac, a što se tiče glazbenih radionica također 20 mladih osoba bit će podijeljeno u dvije skupine gdje će 10 mladih osoba dobiti priliku savladati tehniku sviranja tamburice, a drugih 10 mladih osoba će savladati tehniku sviranja klasičnih instrumenata…

Svojevrsnu podlogu već imaju. Posljednjih 12 godina u Gradskoj knjižnici Benkovac, inače nositelju projekta "Kreativan start", održavaju se tečajevi gitare i pianina - prisjeća se ravnatelj knjižnice Mile Marić. Ideja je, dodaje, da mladi Benkovca budu što manje zakinuti u odnosu na svoje vršnjake iz drugih gradova koji te sadržaje imaju. Što se pak tiče rada u uvjetima epidemije:

       Imamo zahvalan prostor što je naša knjižnica na 600 metara kvadratnih - prizemlje, kat i potkrovlje – tako da se mogu prostori koristiti… Imamo jednu veliku multimedijalnu dvoranu, unutra može stati uz sve epidemiološke mjere 24 do 30 ljudi što je idealno i za glazbene radionice i za likovne i to će biti u redu…

Želja je da se i po završetku projekta slične radionice nastave i razvijaju.

 

Branka Nakić i Mile Marić - tonski isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.