Hrvatski radio

Radio Zadar

Kreativni Centar - novi mamac za poduzetne kreativce

31.03.2021.

11:34

Autor: M. Savić

Kreativni Centar -  novi mamac za poduzetne kreativce

Kreativni Centar - novi mamac za poduzetne kreativce

Foto: - / -

Novoizgrađeni centar za kreativne industrije na zadarskoj Relji ima ambiciozni plan postati ne samo regionalno već i šire kreativno ishodište sa uloženih gotovo 20 milijuna nepovratnih europskih sredstava. Centar su posjetili gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin.

 

 

Novi specijalizirani poduzetnički inkubator svojim će korisnicima staviti na raspolaganje tri opremljene sale za sastanke, coworking prostor, multimedijalnu dvoranu s audio i video sustavom te sustavom scenske rasvjete, tonski studio i opremu za terensko snimanje. Sastoji se od 12 ureda od kojih će sedam biti namijenjeno poduzetnicima iz kreativnog sektora, poput IT-a i audiovizualne industrije. Katarina Colić prva žena budućeg poduzetničkog vrela kreativnosti ističe:

" Trebamo uz ostalo specijalizirane poduzetničke edukacije jer formalni obrazovni sustav ne prati dovoljno brzo trendove u kreativnoj industriji."

To je dio programa koji će pratiti rad Centra a otvaranje njegovih vrata ujedno je i najava budućih poduzetničkih zona a prva na redu je ona u Crnom, dodao je gradonačelnik Dukić te zaokružio:

" U zadnjih 3 godine u županiji nikad više zaposlenih i otvorenih tvrtki, obrtnika te dobiti".

Kada se taj trend odnosno zamah pretoči u stvarnost može se stvoriti županija koja će biti funkcionalna kao povezana cjelina, uz moderni pristup i sredstva a to je i cilj širenja, ističe župan Longin:

" Ova je zgrada dokaz da želimo pametnu županiju a tu će upravo IT indsutrija naći svoj kutak isto kao što će i filmski ured dobiti svoj prostor."

Županija je u projekt uložila 8 milijuna kuna dok je nositelj bila ustanova Inovacije kojoj i jest namjera ojačati kreativno - kulturne potencijale ne samo županije nego i šireg područja.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.