Hrvatski radio

Radio Zadar

Kreće drugi krug

21.05.2013.

14:07

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za manje od 15 dana glasači će opet birati tko će ih voditi sljedeće 4 godine.

U našoj županiji građani će morati izabrati novog župana  ili županicu, 4 gradonačelnika  - Zadra, Benkovca, Obrovca i Paga, i 11 općinskih načelnika ili načelnica. Za čelnika Zadarske županije natječu se Stipe Zrilić, kojem je tek 58 glasova nedostajalo za pobjedu u prvom krugu, i Renata Sabljar-Dračevac koja je osvojila gotovo 20 tisuća glasova manje od svog protukandidata. 13 tisuća glasača koji su svoj glas u prvom krugu dali Vladimiru Čačiću i Radi Škarici morat će izabrati novog favorita, a pitanje je i kolika će biti izlaznost u drugom krugu. U prvom, na glasovanje nije izašlo 53% birača u županiji.

 

Što se tiče gradova, velika neizvjesnost čeka Pag gdje je u prvom krugu razlika između Ante-Fabijanića Njekulina i Željka Maržića bila tek 57 glasova.  U Obrovcu Anti Županu za pobjedu u prvom krugu nedostajalo je svega 7 glasova. U drugom krugu borit će se sa Ivanom Vrkićem koji je prikupio 33,9% glasova. Branku Kutiji nedostajalo je 99 glasova za pobjedu, dok je njegov protukandidat u drugom krugu, Mirko Šunić prikupio 25% glasova. Benkovac je međutim obilježila mala izlaznost birača. Samo je 27 % birača pristupilo glasovanju. U Zadru za mjesto gradonačelnika borit će se Božidar Kalmeta, koji je u prvom krugu prikupio 12 950 glasova te mu je za pobjedu  nedostajao 421 glas i Ivo Bilić koji je prikupio 8551 glas.  Gotovo 16% glasova u prvom je krugu pripalo trojici preostalih kandidata, a  60% birača u Gradu Zadru nije izašlo na izbore.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.