Hrvatski radio

Radio Zadar

Kreće KaLibar bestiVal, međunarodni festival književnosti i kulture

21.09.2017.

11:16

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Organizatori iz Društva zadarskih pisaca "ZaPis" i ovoga puta najavljuju zvučne goste i naslove. Tradicionalno, trodnevni festival velikim dijelom priređuje se u prostoru Sv. Dominika gdje je i večerašnje otvorenje.

Program prvog dana, a koji uključuje projekciju filma "Spomenik" redatelja Igora Grubića, predstavljanje pobjednika nagrade "Post scriptum" za književnost na društvenim stranicama, te promociju knjige autora Borisa Rašete, počinje od 19 sati.

Povodom novog izdanje Kalibar bestivala razgovarali smo sa suorganizatoricom,književnicom Stanislavom Aras.

Vrijeme uistinu leti, ovo je već peta godina ?

Da, stvarno je tako, čak i kad čitam tu brojku pet, čini mi se kao da sam nešto zabrljala, uspjeli smo ...

Godine iza nas bile su turbulentne kada je u pitanju književna scena, a ove godine svjedoci smo gašenja najvećih knjižara, prilika za novi početak ?

Ne znam, književnost je kao i sve ostalo i dio je tog trenda neoliberalnog sustava, mislim politike ... tu se sad postavlja pitanje da li je knjiga proizvod ili je ona dio sfere nečega što je duhovno bitno, što pripada kulturi, koja je tu uloga države treba li se ona brinuti za knjigu mimo njene materijalne vrijednosti, da ju se ne tretira kao proizvod. U tom kontekstu i mi se nalazimo kao književni festival, a ja kao nastavnica u školi znam kako se bez knjige ne može. Vrijeme će pokazati.

Idemo na program otvorenja, kako je zamišljen ? 

Večeras počinjemo u 19 sati s projekcijom filma "Spomenik" Igora Grubića koji je bio gost u Zadru prije jedno desetak godina na festivalu Zadar Snova, to je jedan performer i umjetnik, nakon toga imamo promociju pobjednika našeg natječaja za književnost na društvenim mrežama -"Post scriptum", drago mi je da drugo godinu imamo mladog pobjednika Bojana Krištofića, a predstavit ćemo knjigu i prošlogodišnjeg pobjednika Hrvoja Marka Peruzovića i nakon toga od 21 i 30, Boris Rašeta predstavlja knjigu "Staljinovi ubojice, Tito i Krleža" plus jedan dio iz Spikigina koji moderira Kruno Lokotar koji je uz festival od samog početka, on je dao i ideju za pokretanje....     

Da, spominjete same početke, ciljevi su ostvareni ?

Mi na festival ne dovodimo neka velika europska i svjetska imena, mi se trudimo promovirati našu književnu scenu, ali i scenu zemalja iz okruženja. Cilj nam je, i to mi se posebno sviđa da se taj mediteranski momenat - Split i Zadar i Rijeka kao centri u kojima se književnost non stop događa, da se povežemo, da ojačamo, i da se na nas skrene pozornost. 

2. dan - 22.9. - petak – hotel Almayer

19:00 Sanja Baković: “Plovna mjesta” + Nada Topić: “Male stvari”, moderira Stanislava Nikolić Aras

20:15 Željka Horvat Čeč: “4 brave” + Martina Vidaić: “Tamni čovjek Birger”, moderira Stanislava Nikolić Aras

21:30 Ivica Jakšić Čokrić Puko: “Slučaj plaža”, moderira: Kruno Lokotar

3. dan - 23.9. - subota - sv. Dominik, Poljana Branka Stojakovića

ZAPISNICA - dan otvorenih vrata Udruge ZaPis

18:00 Otvaranje, Zapisovci čitaju, moderira Želimir Periš

Mirko Jamnicki Dojmi: “Cepelin nad Zadrom”, moderira Stanislava Nikolić Aras

Zapisovci čitaju: Mirjana Mrkela, Jasminka Vejmelka, Andreja Malta, Iva Pejković, Denisa Čirjak, Ivan Čeperković, Marija Zekanović

Roberto Vodanović Čopor: „Zidovi laju“ - poetsko-glazbeni performans

Mario Padelin: glazbeno-poetski nastup

20:30 Dadanti (Split) - poezija i performansi

21:30 Ivica Prtenjača: „Tiho rušenje“ + Spikigin, moderira Želimir Periš

22:15 Kriptidi: koncert

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.