Hrvatski radio

Radio Zadar

Kreće realizacija poslovne zone Crno, poduzetnici već pokazali interes

13.01.2022.

14:43

Autor: Filip Buzov

ugovor zona Crno

ugovor zona Crno

Foto: grad Zadar / /

U zgradi Gradske uprave danas je potpisan Ugovor o izgradnji prve faze komunalne infrastrukture poslovne zone Crno težak 25 milijuna kuna, a za izvođača radova izabrana je tvrka STRABAG. Rok dovršetka radova je devet mjeseci.

Zahvaljujući uspješnom povlačenju eu sredstava kreće realizacija još jednog kapitalnog projekta za grad Zadar čiji je glavni cilj osnaživanje gospodarstva.Sve je vezano za ITU mehanizam (ITU mehanizam) Europske unije koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Kao što je poznato, zadar se tu dobro snašao, pa je tako već u izgradnji novi Poduzetnički inkubator na Bilom brigu, a sada konačno kreće realizacija Poslovne zone Crno.

Cilj je osigurati sve preduvjete za privlačenje novih poduzetničkih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, s tim da će se uređenje poslovne zone Crno obuhvata 400 hektara, raditi u etapama. Prema riječima pročelnika za EU fondova Ante Ćurkovića ovim ugovorima aktivirat će se oko 24 hektara, odnosno pet takozvanih kazeta za buduće investitore. Ne ulaže se samo u zonu, tu su i nove pristupne ceste, dio posla već je odrađen - pojasnio je pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap. Otkrio je i kako su danas potpisali ugovor za drugu fazu odvojka prema gospodarskoj zoni Crno u dužini od 315 metara, postupak je kaže dovršen, a odabrana je tvrtka Sarađen iz Stankovaca.
A kakve su reakcije iz poduzetničkih krugova - s obzirom da se realizacija prve faze očekuje relativno brzo pitali smo pročelnika za gospodarstvo Ivicu Katića. To je prvi korak u realizaciji jednog od najznačajnijih gospodarskih, strateških, projekata grada Zadra, a koji za cilj ima potpunu gospodarsku afirmaciju Zadra i Zadarske županija. Izgradnjom zone Crno ulažemo u potpuno novu infrastrukturu kako bi se privukla ulaganja, stvarale mogućnosti za razvoj i širenje poslovanja poduzetništva, te otvaranje novih radnih mjesta. Danas ovim ugovorima počinje ona faza razvoja projekta u kojem će napredak biti vidljiv iz dana u dan.

Branko Dukić, gradonačelnik grada Zadra

Od kada se pojavila informacija da idemo u izgradnju poslovne zone Crno, stižu nam brojni upiti naših lokalnih poduzetnika iz grada Zadra, ali i iz drugih mjesta i gradova poput Zagreba.

Ivica Katić, pročelnik za gospodarstvo grada Zadra

Poduzetnička zona Crno

Poduzetnička zona Crno

Foto: grad Zadar / /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.