Hrvatski radio

Radio Zadar

Kreću ovrhe, kako dalje ?

01.10.2013.

14:04

Autor: nbarać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za sve one koji imaju porezni dug veći od 2000 kuna, od danas Vlada kreće u rigoroznije ovrhe. Time se žele popuniti proračunske rupe, ali i sniziti porezni dug koji se kreće na oko 3 i pol milijarde kuna. "To će pogoditi gospodarstvo, pogotovo naše obrtnike, no dobro je da krenu sada s tim" - komentira predsjednik županijske Obrtničke komore Stjepan Knežević. Sindikalni zastupnik Vedran Uranija kaže kako taj korak neophodan no stiže sa zakašnjenjem.

Iako gospodarstvenici, obrtnici pa i građani teško govore o svojim dugovima, odavno je poznata lista dužnika. Neki će u likvidaciju, neki u predstečajne nagodbe, a poneki će ipak morati platiti porezni dug. Ovaj korak je bio neophodan. Stiže sa zakašnjenjem, ali bolje ikad nego nikad - ističe pravnik sindikalni zastupnik Vedran Uranija:

"Pa sad to podržavamo, ali i upozoravamo da bi to moglo dovesti do poteškoća. Jer mnoge tvrtke koje su na to nepripremljene, koje su mislile da će godinama moći eskivirati plaćanje poreza, sad će to morati učiniti pod prijetnjom oštrim sankcijama. To može dovesti do poteškoća u isplati osobnih dohodaka, ali mi u SSSH učinit ćemo sve da se ta situacija amortizira i da se poteškoće otklone".

Ovakav način naplate poreznih dugova sigurno će naštetiti gospodarstvu, pogotovo obrtnicima - ističe predsjednik županijske Obrtničke komore Stjepan Knežević, ali je s druge strane mišljenja da je u naplatu bolje krenuti prije nego tvrtke i obrti propadnu.

"Pa slušajte, kako je kad upadnete u veće dubioze i dođete do 40-50 tisuća kuna duga, kako ćete tolike dubioze riješiti ili kad ste dužni 5 ili 10 tisuća kuna. I to je razmišljanje dobro, no sve zavisi kakvi su poslovi i koje su naravi i kolike su financijske konstrukcije."

Što se tiče obrtništva, nakon 5 godina stalnog pada kada je izgubljeno 600 obrta i 1200 radnih mjesta, broj obrta se zaustavio na oko 4800 - no ističe Knežević Zadarska županije se još i drži prvenstveno zbog ugostiteljstva, a građevina i trgovina je najviše pretrpjela. S time se slaže i pravnik sindikalni zastupnik Vedran Uranija:

"Prije svega građevinska industrija, to je u čitavoj Hrvatskoj pa i u Zadru i tu će biti najviše poteškoća, zatim u prerađivačkoj industriji i u obrtništvu, ali i u malim tvrtkama do 20 zaposlenih"- kazao je Uranija.

I upravo je u tim djelatnostima najteže. Tu se mogu očekivati nove dubioze, od otežanog poslovanja, do neisplata plaća pa i otkaza. No, hoće li ove mjere zatvoriti začarani krug nelikvidnosti i konačno pokrenuti gospodarstvo o tome je još prerano govoriti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.