Hrvatski radio

Radio Zadar

Krenula izrada novoga Zakona o otocima

15.06.2016.

12:46

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otočani do 1. srpnja trebaju poslati svoje prijedloge o tome na koji način bi novi Zakon trebao "popraviti" razne gospodarske, prometne, zdravstvene, školske probleme na otocima. Sve je to uvod u cjelovitu javnu raspravu koja će tek uslijediti.

Mjesec dana nakon stupanja na dužnost načelnice Sektora za otoke pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, Andreja Baraba, bivša načelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša grada Zadra – najavljuje izradu novoga Zakona o otocima. Zašto se nije prišlo izmjenama i dopunama postojećeg Zakona već izradi potpuno novog dokumenta ?

               Vrijeme je pregazilo postojeći Zakon koji je 1990. Godine bio inovativan no pokazalo se kako je problematičan u primjeni čitavog niza mjera, kaže nam nova načelnica sektora za otoke.  Poručuje otočanima da se uključe u izradu njima najvažnijeg zakonskog teksta te da do 1. srpnja pošalju svoje prijedloge ministarstvu - naglašava načelnica Baraba. 

Dodaje kako je cilj napraviti kvalitetan zakon u dijalogu sa svim otočanima, otočnim i priobalnim jediniciama lokalne samouprave, udrugama, LAG-ovima i ostalim otočnim subjektima. Riječ je o uvodnoj proceduri koja se provodi prije no što se osnuju radne skupine za izradu dokumenta i prije cjelovitih javnih rasprava, pojašnjava načelnica .

U udruzi Otočni sabor napominju kako su područja koja u novom zakonu treba najprije urediti izjednačavanje cijene vode , indeksacija otoka, primjena Europske deklaracije o otocima te prometna povezanost.

Od prioriteta u svom sektoru osim izrade novoga Zakona,  Andreja Baraba kao prioritet izdvaja povlačenje sredstava iz EU fondova :

           ...i to za vrlo važne projekte tipa prometne povezanosti ili komunalne infrastukture, to su dva osnovna preduvjeta kada govorimo o otočnom razvoju. Upravo radimo na jednom prijedlogu ukoliko bude izmjena u Operativnom programu konkurentnost i kohezija, što treba ispregovarati s Europskom komisijom, da se omogući izravno financiranje izgradnje otočne komunalne infrastrukture u tom programu,  rekla je Andreja Baraba za program Radio Zadra. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.