Hrvatski radio

Radio Zadar

Krešo Ćosić danas bi slavio 74. rođendan

25.11.2022.

22:15

Autor: HRT Radio Zadar

Krešimir Ćosić

Krešimir Ćosić

Foto: Ž. Kapelari / Radio Zadar

Legenda zadarske, hrvatske, europske i svjetske košarke Krešimir Ćosić bi 26. studenoga da je živ proslavio svoj sedamdeset i četvrti rođendan.

Krešimir Ćosić rodio se u Zagrebu ali je odrastao u Zadru gdje i počinje košarkašku karijeru u KK Zadru 1965. godine. Nastupao je i za Cibonu te igrao u Sloveniji i Italiji. Prvi treneri bili su mu Enzo Sovitti i prof. Leonardo Bajlo. Za europsku reprezentaciju igrao je 6 puta a proglašen je najboljim igračem europskih prvenstava 1971. i 1975. godine. Državno prvenstvo Jugoslavije osvojio je 6 puta a košarkaški kup 4 puta.


Prema ostvarenim rezultatima riječ je o vjerojatno najboljem košarkašu bivše države ali i jednom od najboljih košarkaša Europe u povijesti.


Krešimir Ćosić preminuo je 25. svibnja 1995. godine, nakon kratke bolesti od raka limfoma, u Baltimore u SAD, prerano, s nepunih 47 godina života. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.