Hrvatski radio

Radio Zadar

Kriju imena kandidata, k'o zmija noge

07.02.2017.

14:43

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do lokalnih izbora ostalo je svega tri do četiri mjeseca, no dvije najjače političke opcije u gradu Zadru, SDP i HDZ još ne izlaze s imenima kandidata za gradonačelnika. HDZ je u prednosti barem kada je Županija u pitanju - za kandidata su predložili aktualnog dožupana Božidara Longina.

Županijski odbor HDZ-a u petak je, tajnim glasovanjem, presudio - njihov kandidat za župana bit će Božidar Longin. Stipe Zrilić, očito više ne uživa potporu lokalnih HDZ-ovaca, a bez obzira na to podupirao ga Andrej Plenković ili ne, teško će se kao predsjednik stranke odlučiti suprotstaviti čelnicima iz HDZ-ove utvrde. A oko toga tko će na gradskoj razini braniti HDZ-ov kontinuitet, u javnosti se već naveliko nagađa. Nema sumnje, želio to Plenković ili ne, Božidar Kalmeta će, bar se tako očekuje, biti njihov kandidat. Iako je sinoć zasjedao gradski odbor, o kampanji se razgovaralo, ali navodno ne i o kandidatu za gradonačelnika.

U HDZ-u nitko ne želi ništa službeno reći. I neslužbene informacije cure na kapaljku, pa sve nalikuje na igru živaca. A vremena je još malo. Kako nam je rekao izvor u HDZ-ovoj središnjici, sve bi se trebalo definirati nakon razgovora Plenkovića i Kalmete. Taj se susret očekuje u petak, i to najvjerojatnije u Zadru. Do tada će valjda gradski odbor glasovati o svom kandidatu, jer već u ponedjeljak sve bi trebalo biti definirano na Predsjedništvu HDZ-a u Zagrebu.

Slično je i u SDP-u. Rokovi se bliže, a kandidata ni na vidiku, kako za gradsku, tako i za županijsku razinu. Predsjednica zadarskoga SDP-a Sabina Glasovac ističe kako imaju više imena koja bi mogla iznenaditi javnost. Imamo par scenarija o strategiji izlaska na izbore. Odluku još nismo donijeli, malo taktiziramo, da tako kažem. No, vrlo brzo će se sve znati, pitanje je samo hoćemo li ići samo ili na nekoj široj platformi, rekla je Glasovac.

U Mostu o koalicijama ne moraju razbijati glavu - idu samostalno. Do kraja mjeseca trebala bi biti poznata imena kandidata. No ono što ih treba krasiti su nikakav negativitet u javnosti, te bar jedna javna vrlina, ističe koordinator Mosta za Zadarsku župniju Marko VučetićPredstavili smo Šimu Rušina kao prvoga Hrvata, koji je pobijedio banke. Željeli bismo javnosti predstaviti i posredovati upravo taj pobjednički duh, koji dolazi iz života, a ne iz institucija, ističe Vučetić.

U institucijama, u kojima su sada, mogli bi ostati i članovi MODES-a. Iako nam to nitko nije htio potvrditi, nije nemoguće da ponovno budu mlađi partner HDZ-u i to ne poslije, nego prije izbora, na zajedničkoj izbornoj listi. Skrštenih ruku ne sjede ni u Akciji Mladih, koji bi na izborima ponovno mogli zaraditi koji mandat. Iako ponekad i radikalni u kritici HDZ-a, dijelu birača oni su sasvim sigurno ostavili dojam jedine gradske oporbe.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.