Hrvatski radio

Radio Zadar

08:34 / 03.06.2018.

Autor: HINA

Krijumčaru iz Srbije određen 30-dnevni pritvor

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Sutkinja istrage Sanda Janković je u subotu kasno navečer nakon održane sjednice radi određivanja istražnog zatvora krijumčaru ljudima iz Srbije (1959.) izdala rješenja za jednomjesečni pritvor i to po tri osnove, te je u pratnji policije, skrivajući lice, odveden u zatvor u Karlovcu.

"Rješenje glasi na opasnost od bijega, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti djela, ali ne i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, što je sve detaljno objašnjeno osumnjičeniku", rekla je Janković novinarima ispred zgrade suda u subotu kasno na večer.

Ovaj istražni zatvor teče od trenutka uhićenja, dakle od 1. lipnja i po ovom rješenju traje najdulje mjesec dana, a onda će se ponovno odlučivati o mogućem produljenju pritvora.

Osumnjičenk ima branitelja po službenoj dužnosti, to je John Matek koji je bio na ročištu i iznio je stavove osumnjičenika, koji se protivio određivanju istražnog zatvora, rekla je Janković. Zamoljena da potvrdi da je osumnjičenik N.M. iz Niša, Janković je rekla da je u ovoj fazi na snazi tajnost istrage i da ne može iznositi te podatke, kao ni podatke o tome osjeća li se osumnjičenik krivim, jer se danas o tome i nije odlučivalo, već samo o okolnostima bitnim za određivanje istražnog zatvora.

Odvjetnik Matek je, nakon što je osumnjičeni branjenik iz zgrade suda u policijskoj pratnji otišao u zatvor u Karlovcu, rekao Hini: “Moj se branjenik, onako kako ga se tereti, ne osjeća krivim”.

Krijumčara, koji je u Donjem Srbu u srijedu pobjegao policji i potom u petak pronađen i uhićen, u subotu popodne je u karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu ispitan te ga se tereti za kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

U obrazloženju piše da je osumnjičenik nakon dogovora s najmanje dvije nepoznate osobe da će za novčanu naknadu preuzeti strane državljane za koje je znao da su ilegalno ušli u Hrvatsku iz BiH, 30. svibnja 2018. oko 21,40 sati u Donjem Lapcu preuzeo 30 državljana Iraka i Afganistana koje je smjestio u prtljažni prostor kombi vozila, iako je znao da je taj prostor premalen za taj broj osoba i da su iste smještene u neljudskim uvjetima, te se nastavio kretati u smjeru Donjeg Srba u cilju da osobe koje je preuzeo dalje preveze u zemlje Europske unije”.

Priopćenjem DORH-a se precizira da je policija u više navrata pokušala zaustaviti vozilo, ali da se on oglušio na svjetlosne i zvučne znakove policije te je ubrzao kretanje vozila i tako doveo u opasnost živote ljudi koje je prevozio. Kada je došao do mjesta Raštele, gdje je uočio policajce koji su mu vozilima prepriječili put, krenuo je prema njima vozilom punom brzinom s ciljem da usmrti policijsku službenicu, ali se ona bacila u stranu. Vozilo je zaustavio tek kad su policajci prema vozilu ispalili više hitaca te je pobjegao u nepoznatom smjeru. Od 30 migranata u prtljažnom prostoru više ih je zbog prebrze vožnje ozlijeđeno, a dvoje djece je teško ozlijeđeno od vatrenog oružja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.