Hrvatski radio

Radio Zadar

Krila Oluje dobila novog člana

19.11.2016.

08:49

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Natporučnik Ivan Rendulić danas, 18. studenoga 2016., uspješno je završio letačku obuku za novog člana akrobatske grupe “Krila Oluje” na poziciji #6 vanjskog desnog pratitelja .

Obuka je provedena u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) u vojarni Zemunik, a odvijala se po Programu obuke vojnih pilota akrobatske grupe “Krila Oluje”.

Natporučnik Rendulić uz ulogu nastavnika letenja prethodno je izvodio je i DEMO program na avionu Pilatus PC-9M, a bio je i službeni komentator grupe u sezonama 2015. i 2016. Tijekom dvomjesečne obuke kroz 30-ak letova uvježbavani su isključivo specifični elementi koje će natporučnik Rendulić izvoditi u okviru postojećeg programa nastupa „Krila Oluje”.

Natporučnik Rendulić rođen je 1985. u Zagrebu, živi u Zadru, diplomirao je 2009. godine u 13. naraštaju vojnih pilota, a do sada je ostvario ukupno 1400 sati naleta. Oženjen je i otac jednog djeteta.

Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta u formaciji 4 Pilatusa PC-9M natporučnik Rendulić kazao je kako je pred njim novi izazov u letačkoj karijeri. Čast je letjeti u grupi “Krila Oluje”, ovo je bila samo ulazna stepenica, a sada slijedi novi iskorak i uvježbavanje programa, istaknuo je natporučnik Rendulić.

Vođa “Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić naglasio je kako je ovo prijelazna faza prema novoj postavi grupe za sezonu 2017. Osposobljavanjem natporučnika Rendulića za novog člana, grupa poprima vizure sa novom postavom i pozicijama. Uz mene kao vođu u grupi su trenutno još i prvi lijevi pratitelj satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj bojnik Zvonimir Mravunac, vanjski lijevi pratitelj poručnik Denis Živaljić i od danas vanjski desni pratitelj natporučnik Ivan Rendulić. Povratkom natporučnika Darka Belančića sa vojnog školovanja iz SAD-a slijedi i njegovo uvježbavanje za preuzimanje vodstva grupe dok će moja uloga u budućnosti biti mentorska, iznio je pukovnik Barišić, te izrazio nadu u što skoriji uspješan oporavak bjn Mravunca, nakon višemjesečnog oporavka od ozljede, kako bi „Krila Oluje” mogla nastupiti u punom sastavu povodom obilježavanja 25-te obljetnice HRZ i PZO.

Ulogu komentatora grupe u slijedećim nastupima preuzima satnik Miroslav Penica, nastavnik letenja u Eskadrili aviona.

“Krila Oluje” su tijekom jučerašnjeg ispitnog leta za novog člana izveli i počasni prelet iznad Škabrnje odavši poštovanje i zahvalnost svim žrtvama Škabrnje i Vukovara povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje (1991.-2016.).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.