Hrvatski radio

Radio Zadar

Krila Oluje iz pilotske perspektive

13.11.2015.

14:46

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proslavljena akrobatska skupina Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" i danas je uvježbavala svoje akrobacije u zraku. Kako su napisali na službenoj facebook-stranici u tome im nisu smetali ni loši vremenski uvjeti.

I nas su zadivile fotografije, koje su snimili piloti naše akro-skupine tijekom izvođenja "vratolomija" u zraku. Vjerujemo da će i vas zadiviti pogled iz pilotske kabine. U Krilima Oluje lete: pukovnik Damir Barišić, vođa akrobatske skupine, satnik, Ivan Anđić, prvi lijevi pratitelj, natporučnik Goran Grgić, prvi desni pratitelj, natporučnik Darko Belančić, repni pratitelj, poručnik Denis Živaljić, vanjski lijevi pratitelj i satnik  Zvonimir Mravunac, vanjski desni pratitelj. 

Zadaća akro grupe Krila Oluje je prezentacija vještine, discipline, timskog rada i visokog stupnja obučenosti pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH u cijelini.

U sastavu Krila Oluje lete piloti iz sastava 93. Zrakoplovne baze Zemunik. Za razliku od većine svjetskih akro grupa čiji se piloti isključivo bave uvježbavanjem i nastupima akro grupe, primarna zadaća pilota Krila Oluje je obuka budućih pilota HRZ.

Kao začetak djelovanja akro grupe smatra se akrobatski nastup u formaciji od četiri aviona prigodom otvaranja Europskog prvenstva u jedrenju 23.07.2004.godine u Zadru. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.