Hrvatski radio

Radio Zadar

"Krila oluje" prate Douglas DC-3 iznad Zadra na putu oko svijeta

11.03.2017.

12:07

Autor: HRT centar Zadar / MORH

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akrobatska grupa “Krila Oluje”, u nedjelju, 12. ožujka 2017. oko 09,00 sati, pružit će potporu u projektu leta oko svijeta aviona Douglas DC-3 na relaciji Zagreb-Atena pri čemu će “Krila Oluje” dočekati DC-3 i izvesti zajednički let u formaciji iznad Zadra i zadarskog kanala.

Duoglas DC-3 HB-IRJ jedan je od najpoznatijih aviona na svijetu proizveden 1940. Nosi prepoznatljivi Breitlingov znak, a ovim povijesnim letom postat će najstariji avion koji je obletio naš planet. Na put oko svijeta DC-3 krenuo je 10. ožujka iz Geneve (Švicarska), točno 77 godina nakon svog prvog leta u Santa Monici (SAD). Za svoje prvo odredište pilot Francisco Agullo i njegova posada odabrali su Zagreb gdje 11. ožujka organiziraju promotivne letove, a sljedeća etapa rute vodi ih 12. ožujka prema Ateni (Grčka).

Vođa akrobatske grupe “Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić otkrio je kako je poziv akrobatskoj grupi “Krila Oluje” za sudjelovanjem u projektu stigao preko dugogodišnjeg prijatelja “Krila Oluje”, najpoznatijeg svjetskog zrakoplovnog fotografa Katsuhika Tokunage.

Kako bi se let u ovoj jedinstvenoj formaciji što jednostavnije ostvario, posada Douglasa DC-3 je svoju rutu prema Grčkoj prilagodila želji pilota “Krila Oluje” da se susret u zraku i zajednički let odvije upravo iznad Zadra. “Radujemo se što ćemo moći dati svoj mali doprinos promociji ovog jedinstvenog povijesnog leta, kao što će to napraviti i mnoge druge svjetski poznate akrobatske grupe i brojni drugi zrakoplovi iz država kroz koje će DC-3 prolaziti.” – istaknuo je pukovnik Barišić.

Ovaj događaj potvrđuje visoki ugled “Krila Oluje” u svijetu zrakoplovstva koji su izgradila kroz izvrsne i nagrađivane nastupe na međunarodnim manifestacijama, kao i njihov novi doprinos u turističkoj promociji Grada Zadra i Republike Hrvatske u svijetu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.