Hrvatski radio

Radio Zadar

Krila Oluje predstavila program nastupa u 2017.

04.05.2017.

14:22

Autor: HRT centar zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, „Krila Oluje“ predstavila je danas u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, letački program nastupa za sezonu 2017. U ovoj godini „Krila Oluje“ će nastupati u formaciji od šest aviona Pilatus PC-9M.

U sastavu akrobatske grupe su: vođa natporučnik Darko Belančić,  satnik Ivan Anđić, prvi lijevi pratitelj; natporučnik Goran Grgić, prvi desni pratitelj; bojnik Zvonimir Mravunac, repni pratitelj; dok su natporučnici Denis Živaljić i Ivan Rendulić vanjski lijevi i desni pratitelji.

Ovogodišnji program sadrži 22 elementa u trajanju od 24 minute, a grupa će ga izvoditi na ovogodišnjim domaćim i inozemnim nastupima. Ovo je ujedno bio jubilarni 100. nastup „Krila Oluje“ u Hrvatskoj, od ukupno 144 nastupa od osnutka, 2005. godine. Među atraktivnim elementima i ove godine nalazi se kovit u paru, manevar poseban po tome što se kovit, kao rotacija aviona oko sve tri osi, uvijek izvodi pojedinačnim avionom te je njegova izvedba u bliskoj formaciji posebnost akro-programa „Krila Oluje“. 

U ovogodišnji program uvršteni su i elementi kao što su atraktivni negativni zaokret u romb formaciji i prelazak iz pozitivne u negativnu petlju u formaciji, križanje kroz bačvaste valjke, ogledalo u zaokretu, trostruko ogledalo, koji predstavljaju posebnost „Krila Oluje“, po kojoj je u vrhu svjetskog akrobatskog letenja.

Nakon predstavljanja letačkog programa „Krila Oluje“, zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Karol Lučan  uručio je odobrenje za program nastupa te čestitao na uvježbanom programu te istaknuo kako će grupa i u ovoj godini biti snažan promotor Oružanih snaga i RH na domaćim i međunarodnim nastupima.

                              

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.