Hrvatski radio

Radio Zadar

Krizni PR u Hrvatskoj na vrlo niskim granama

28.11.2013.

14:19

Autor: nb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krizno komuniciranje u Hrvatskoj trenutačno je na vrlo niskim granama. Ne poštuju se pravila struke, ali i druga pravila u odnosima s javnošću u kriznim situacijama - čulo se to na današnjem predavanju o kriznom komuniciranju u Zadarskoj županiji na kojem su predstavljeni i rezultati istraživanja o ovoj struci u Hrvatskoj.

Nitko od nas ne voli krizne situacije i probleme, te ih često stavljamo pod tepih, a to je pogrešno - rekao je to Dr. Ivan Tanta sa sveučilišta Vern.

        "…ili što bi rekli sotto la coperta. Dakle, volimo kazati nema krize, a kriza zapravo postoji.Volimo sami sebi koji put stavit glavu u pijesak. S krizom se treba suočiti, to je osnovno. Riješit će se samo po sebi. Kriza se nikada ne rješava sama po sebi. Ali ako je niste predvidjeli onda može imati teške reperkusije, a ako ste predvidjeli takvu situacija onda je možete i izbjeći" - rekao je dr. Tanta.

Iako je krizno komuniciranje u Hrvatskoj trenutačno ocijenio vrlo lošim, kao jedan od dobrih primjera istaknuo je odnose s javnošću glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca nakon atentata na Pukanića. U svjetskim razmjerima kao jedan od najgorih primjera istaknuo je komunikacije američkog Pan Am-a nakon rušenja zrakoplova u Škotskom Lockerbiju.

Rezultate istraživanja o odnosima s javnošću u javnom sektoru predstavila je Marina Halužan, članica upravnog odbora Hrvatske udruge za odnose s javnošću:

        "Ono s čim svaki glasnogovornik susreće jest posao s puno izazova, vrlo ga je zanimljivo raditi jer osoba za odnose s javnošću sudjeluje, odnosno trebao bi sudjelovati u donošenju nekih javnih politika, a s druge strane važno je zadržati vjerodostojnost. I naravno uvijek biti dostupan, dati pravu i upotrebljivu informaciju. Te osobe trebale bi biti i ostati profesionalne i raditi za onu Vladu koja je na vlasti a ne sudjelovati u političkoj propagandi." - istaknula je Halužan.

Inače, istraživanjem je obuhvaćeno 416 osoba koje rade u javnim komunikacijama u 123 institucije, a utvrđeno je da je struka visoko feminizirana, te da je 80 posto njih visoke stručne spreme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.