Hrvatski radio

Radio Zadar

Križni put u posedarskom kršu

14.10.2015.

09:46

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Križnih puteva na svijetu ima mnogo, no jedan poseban niče u kršu iznad Posedarja. Kamenje teško nekoliko tona lokalni kipar uz pomoć umjetnika i mladosti iz sela - oblikuje i na njima kleše biblijske motive.

Sedam dana po osam sati marljivo Jurij kleše kamen. Nije onaj brački, već posedarski. A poseban je i motiv, kleše četvrtu postaju križnog puta. Kamen je težak sedam tona.

Nema ovdje ničeg teškog neko misli da ako je kamen da je to teško, a ne postoji tu neka težina - kaže Jurij Golodović, kipar iz Ukrajine.

Prvu postaju isklesat će i idejni autor neobičnog projketa. Svaku sljedeću jedan od stranih umjetnika, najavljeni su dolasci kipara iz raznih zemalja, kao što su Slovenija ili Mađarska.

Ovo će kao biti prva postaja to znači ovaj, on je osuđen na smrt, Isus, on će doći gore na križni put a ovdje će doći jedna ženska osoba, ona je naša domaćica - objašnjava Vinko Kajmak, umjetnik iz Posedarja.

Križni put bit će dug četiri kilometra. Teško kamenje postavljat će se dizalicom, a trebao bi biti gotov do Uskrsa. Kamenje za umjetnike pripremaju dječaci iz okolnog sela koji su pritom naučili tehniku špicanja.

Moj zadatak je da izravnam ovaj kamen, a ostalo sve drugi rad, a i nije baš tako teško koliko izgleda, ali što se mora nije teško govori Josip Nekić iz Posedarja.

Treba pripremiti ukupno četrnaest postaja. Bit će to najteži križni put na svijetu jer neko kamenje teži i više od sedam tona.

Smisao znači sa bi više vremena provodili na stare običaje da bi išli u šetnje kroz brdo i to - kaže Lovre Klanac iz Posedarja.

Prvi kamen je gotov, još trinaest umjetnika treba dati svoj obol ovom neobičnom projektu koji počinje u središtu Posedarja, a završava četiri kilometra dalje na obližnjem brdu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.