Hrvatski radio

Radio Zadar

Krolo: rezultat očekivan

02.12.2013.

12:15

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rezultat referenduma nije iznenadio zadarskoga sociologa Krešimira Krolu, jer, kaže, dobro odražavaju ono što se u hrvatskom društvu događa zadnjih dvadeset i više godina.

U Zadarskoj županiji obrađeni su svi glasački listići i prema rezultatima, za ustavnu odredbu braka kao zajednice žene i muškarca glasovalo je više od 75 % glasača koji su pristupili referendumu. U Zadru je "ZA" zaokružilo više od 64 % glasača. Takav rezultat nije iznenadio zadarskoga sociologa Krešimira Krolu:

"Rezultati dobro odražavaju ono što se u hrvatskom društvu događa zadnjih dvadeset i više godina. I ono što je pogotovo vezano za Dalmaciju, uz elemente zaleđa koje je kroz ratna stradanja i razne političke, gospodarske te kulturne procese, doživjelo retradicionalizaciju, ovi rezultati nimalo ne iznenađuju. Znači imali smo nešto što je naslijeđeni kontekst i nešto što je u zadnjih 20-23 godine nastalo kao posljedica različitih faktora."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.