Hrvatski radio

Radio Zadar

Kroničan nedostatak pedijatara u Zadru

27.10.2019.

08:54

Autor: Žana Morović Rudić/HRT

Kroničan nedostatak pedijatara u Zadru

Kroničan nedostatak pedijatara u Zadru

Foto: - / -

Kroničan nedostatak pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Zadru iduće će godine prerasti u velik problem. Od osam pedijatara, dva odlaze u mirovinu pa će roditelji više od dvije tisuće i petsto djece morati pronaći novoga liječnika.

Upisati dijete kod pedijatra - u Zadru je pravi zgoditak. Odlaskom dviju pedijatrica u mirovinu pogoršava se ionako loša situacija.

- Mi sad trenutno imamo tri specijalizacije koje provodi Dom zdravlja iz pedijatrije, kaže Bernard Maruna, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije.

- Jedna doktorica bi trebala iduće godine završiti, a dvije druge 2023. godine. Zbog nedovoljnog broja pedijatara nisu organizirana ni dežurstva vikendom i blagdanom, objašnjava Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije.

- Ministar nam je poslao dopis u kojem moramo sagledati sve okolnosti i vidjeti da ti naši doktori ne bi bili, pored radne subote izloženi prekovremenim satima. Teret pada na liječnike Odjela pedijatrije zadarske Opće bolnice, ističe Maruna.

- Za razliku od velike većine gradova u Hrvatskoj, u našoj Županiji primarna pedijatrija ne služi kao filter za sekundarnu zdravstvenu zaštitu tako da mi obavljamo poslove i zbrinjavamo svu djecu, kaže prim. dr. sc. Sanja Delin, voditeljica Odjela pedijatrije Opće bolnice Zadar.

Za prekovremene sate nitko ih ne pita, posebno tijekom ljeta kada zbrinjavaju i djecu turiste. Dnevno obave 100-tinjak pregleda.

- Mi imamo veliki broj prekovremenih sati i bojim se da smo po svim Zakonima o radu u velikom prekršaju, naglašava Delin.

Zato apelira na bolju suradnju s pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

- Poslali smo upit ministarstvu da li nam može odobriti, odnosno da li se može odobriti alternativan način da bi se dežuralo samo subotom ili samo blagdanom. Čekamo odgovor, ističe Maruna.

Roditelji su optimistični, dat će sve od sebe, da djeca imaju svog pedijatra. Ili će za dijete zdravstvenu zaštitu potražiti kod liječnika opće obiteljske medicine.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.