Hrvatski radio

Radio Zadar

Kroz priču o suši i (ne)navodnjavanju u Kraljevskim vinogradima službeno počela berba grožđa

02.09.2022.

14:07

Autor: Filip Matijević

Berba u Kraljevskim vinogradima

Berba u Kraljevskim vinogradima

Foto: fm / Radio Zadar

Iako je ponegdje već naveliko počela, jutros je u Kraljevskim vinogradima svečano obilježen početak ovogodišnje berba grožđa u Zadarskoj županiji. Još jedna u nizu izazovnih, ovu godinu obilježila je suša zbog koje će urod biti malobrojniji, ali kvalitetnih vina će biti.

Nakon Nadina preklani i Polače lani, ove godine su Kraljevski vinogradi bili domaćin službenog početka berbe grožđa u Zadarskoj županiji. Grozdove plavca malog brale su iskusne ruke članova Udruge vinara Zadarske županije na čelu s predsjednikom Tomislavom Glavićem: 


Prinosi će biti puno, puno manji zbog izrazito jake suše i visokih temperatura, a kvaliteta bi trebala biti na iznadprosječnoj razini i to dosadašnji parametri ovog što se bralo i trgalo pokazuju.

Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara Zadarske županije

Vinogradari su jedni od onih koji prvi osjećaju posljedice suše i klimatskih promjena. Nadin kao najveće vinogradarsko područje u županiji je strašno pogođen, pogotovo mladi nasadi.


- Od 9. lipnja praktički nije pala kiša, jučer je palo šest i pol litara. Nedostajalo je puno, puno kiše, a visoke su temperature bile i tijekom dana i tijekom noći, kaže Glavić.


Sve su glasnije zato višegodišnje molbe za sustavom navodnjavanja. Za to je potrebna pomoć države i resornog ministarstva jer je u pitanju velik novac. Županija pomaže u svojim okvirima: 

Mi smo i u onoj krizi tijekom pandemije koronavirusa imali mjere za pomoć gospodarstvu odnosno poljoprivrednicima. Tako ćemo se i sada organizirati i naći ćemo način da im pomognemo.

Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj

Zoran Pantalon iz Kraljevskih vinograda u kratkim je crtama detektirao brojne probleme hrvatskih vinogradara i vinara:


- Neću govoriti o teškoj godini. Reći ću samo da je Hrvatska uvoznička zemlja i da tu imamo problema, uvozi se sve i svašta, mi tim cijenama ne možemo konkurirati. A tu je i navodnjavanje, manjak radne snage... Ali, da ne kvarim lipo vrime, još jednom dobrodošli i uživajte!


A uživat će svi ljubitelji vina i sutra; u Kaštelu Benković u Benkovcu u 19 sati počinje najeminentnija vinska smotra vina Zadarske županije Vinfest Benkovc.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.