Hrvatski radio

Radio Zadar

Krš oko nas

19.10.2021.

12:56

Autor: Božidar Kolega

Krš                    oko nas

Krš oko nas

Foto: - / -

U povodu Međunarodne godine krša i speleologije te 72. obljetnice Nacionalnog parka Paklenica, danas je u Posjetiteljskom centru Parka održan znanstveno-stručni kolokvij o krškim i speleološkim vrijednostima. Organizatori su Geografski odjel zadarskog Sveučilišta i Nacionalni park Paklenica.

Odjel za geografiju zadarskog Sveučilišta i Nacionalni park imaju dobru suradnju ističe profesorica Maša  Surić

 

Maša Surić

 

Koja je važnost krša objašnjava Nadja Zupan Hajda iz Međunarodne speleološke organizacije

1,2 milijarde ljudi u svijetu živi na krškim područjima, a na kršu nije lako živjeti, jer nema površinske vode i puno zemlje.

Nadja Zupan Hajda o važnosti krša

Stoga ta područja kroz povijest nisu bila gusto naseljena.  Danas je drukčije, i ta prenapučenost ugrožava krš. Naime, onečišćene tekućine slobodno prolaze kanalima krša i dolaze do izvora pitke vode kontaminirajući ih.

Stoga danas postoji puno prijetnji za krško podzemlje, naselja, kamenolomi, poljoprivreda, masovni turizam. Sve što se stavi u krš, doći će do izvora vode.

Zupan Hajda o ugrožavanju krša

Najbolja obrana je edukacija.  Zato je važno o fenomenu krša upoznati širu populaciju, a ne samo stručnjake, dodaje Zupan Hajda.

Hrvatska je bogata krškim područjima i na njemu je smještena većina zaštićenih područja

 

Gordan Lukač

poručuje stručni voditelj Nacionalnog Parka Paklenica Gordan Lukač.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.