Hrvatski radio

Radio Zadar

Kršćani slave blagdan Isusova uskrsnuća

16.04.2017.

08:14

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uskrs je - blagdan Kristova uskrsnuća, koji je za kršćane središte čitave liturgijske godine. Uskrs je i prvi blagdan koji se slavi još od apostolskih vremena, a podrijetlo vuče iz židovskoga Pesaha, odnosno Pashe.

Kršćani slave Isusovo uskrsnuće kao temelj kršćanske vjere. Crkva uči kako je Uskrs najočitije svjedočanstvo Kristova božanstva i ujedno zalog uskrsnuća za vječan život. Kao središnji blagdan crkvene godine Uskrs se u liturgiji slavi punih 50 dana do Duhova ili Pedesetnice.

Papa Franjo predvodio je sinoć u bazilici svetog Petra u Vatikanu tradicionalno Vazmeno bdjenje pred tisućama vjernika. Bdjenje je održano uz pojačane mjere sigurnosti, a strogo su se kontrolirali svi koji su ulazili u crkvu i trg ispred nje. Na Uskrs, Papa će pročitati i udijeliti svoj blagoslov Urbi et Orbi (Gradu i svijetu).

Koncelebrirano misno slavlje u katedrali svete Stošije u predvodit će od 11 sati zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Izravan prijenos možete slušati u našem programu.

Ove godine svi kršćani - oni koji se ravnaju po gregorijanskom i oni koji se ravnaju po julijanskom kalendaru - Uskrs slave danas. Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, s početkom u 9 sati predvodit će mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.

***

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.