Hrvatski radio

Radio Zadar

Kruna dosadašnjih nastupa Krila oluje

07.07.2016.

14:34

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akrobatska skupina Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane "Krila Oluje" poletjela je s aerodroma Pleso na međunarodni vojni aeromiting u Velikoj Britaniji. U zrakoplovnoj bazi Fairford 9. i 10. ovog mjeseca nastupit će u letačkom dijelu programa.

Na Royal International Air Tatoo (RIAT) u Zrakoplovnoj bazi Fairford Krila Oluje će 9. i 10. srpnja 2016. nastupiti u letačkom dijelu programa. Uz akrobatsku grupu "Krila Oluje", HRZ i PZO predstaviti će se i u izložbenom dijelu programa helikopterom Mi-171Sh iz sastava 91. zrakoplovne baze. 

Prije odlaska u Ujedinjeno Kraljevstvo vođa grupe pukovnik Damir Barišić rekao je kako će nastup na RIAT-u zasigurno obilježiti ne samo ovogodišnju sezonu, nego da  je to i kruna svih dosadašnjih nastupa Krila Oluje, s obzirom da je riječ o najvećem svjetskom vojnom aeromitingu. 

                   Ova prestižna vojna zrakoplovna manifestacija svake godine okupi predstavnike gotovo svih vodećih svjetskih ratnih zrakoplovstava i stotine tisuća gledatelja, a u letačkom i izložbenom dijelu programa redovito sudjeluje iznimno veliki broj vojnih zrakoplova. Rekordnih 535 zrakoplova iz 2003. godine osiguralo je RIAT-u mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda. Ovogodišnjim sudjelovanjem HRZ i PZO-a, Republika Hrvatska postaje 56. država čije se ratno zrakoplovstvo ima priliku predstaviti na ovoj manifestaciji. Iako su od dosadašnjih 122 službena nastupa, "Krila Oluje" čak 41 put nastupila izvan Republike Hrvatske u 13 različitih država, ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih trenutaka u 12-godišnjoj povijesti grupe, a posebno za moje kolege kojima će ovo biti prvi nastup izvan Hrvatske.

Nakon jednogodišnjeg izostanka s međunarodnih aeromitinga, ovo je definitivno najbolja moguća prigoda za povratak na veliku scenu i potvrdu da su "Krila Oluje" bila i ostala dio elitnog društva najboljih svjetskih vojnih akrobatskih grupa", zaključio je pukovnik Barišić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

17 h

Nadin 2022

Kušanje vina