Hrvatski radio

Radio Zadar

Krunsko djelo europske kulturne baštine, a imaju ga samo Zadar i Dubrovnik !

21.04.2022.

07:10

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Prvotisak "Judite" iz 1521.god. izložen u zadarskoj Znanstvenoj knjižnici

Prvotisak "Judite" iz 1521.god. izložen u zadarskoj Znanstvenoj knjižnici

Foto: S. Jakšić Mandić / Radio Zadar

U spomen na 500.u obljetnicu prvog izdanja "Judite" sinoć je u Znastvenoj knjižnici u Zadru otvorena izložba kojoj se odaje počast ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću. Na njoj je uz ostalo izložen prvotisak poznatog epa iz 1521. godine. Ovom izložbom zadarska Znanstvena knjižnica potvrđuje povlašteno mjesto koje ima u hrvatskoj ali i europskoj kulturnoj baštini, rekla je otvarajući izložbu v.d. ravnateljica knjižnice Marijana Senkić Klapan:Samo su dva sačuvana primjerka prvog izdanja "Judite" – u Dubrovniku i Zadru. "Judita" ima neprocjenjivo značenje , ne samo za hrvatsku književnost već za cjelokupnu hrvatsku kulturnu povijest. Prvotisak Judite zovemo knjižnim draguljem našeg fonda s kojim je Marulić stekao naslov oca hrvatske književnosti, a na izložbi se mogu vidjeti i ostala reprezentativna Marulićeva djela, njegovi originali iz 16. Stoljeća i značajni prijevodi. Iz fonda Državnog arhiva u Zadru izložena je njegova oporuka i rodno stablo. Sastavni dio izložbe su i radovi zadarskih učenika inspiriranih Juditom.

M. Senkić Klapan

Izložena su djela iz fundusa Znanstvene knjižnice ali i iz Državnog arhiva u Zadru, kao dio manifestacije "I Zadar je Marulićev" kojim se grad Zadar odužio ocu hrvatske književnosti. Izložba će biti otvorena dok god bude učenika i građana koji je žele vidjeti, poručila je v.d. ravnateljica knjižnice. Rodno stablo M. Marulića izloženo u Znanstvenoj knjižnici Zadar

Rodno stablo M. Marulića izloženo u Znanstvenoj knjižnici Zadar

Foto: S. Jakšić Mandić / Radio Zadar

Ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić ovom je prigodom istaknuo: 

Ono što je tada nastalo prije 500 godina zalog je današnje hrvatske kulture i jezika. Mi čuvamo njegovu vlastoručno pisanu oporuku i rodno stablo. Ujedinili smo snage i javnosti izložili bogatstvo naše pisane baštine, a uključili su se i srednjoškolci. Izložba se može pogledati do 6. Svibnja,uz prethodnu najavu, ukoliko bude interesa grupa dogovorit ćemo razgledavanje i nakon toga.

Ante Gverić

Marulićeve stihove iz "Judite" interpretirala je zadarska dramska umjetnica Gabrijela Meštrović Maštruko: 

G. Meštrović Maštruko / "Judita"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.