Hrvatski radio

Radio Zadar

Kuća Velebita - novi lički brand

18.08.2017.

11:39

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Kuća Velebita" - novi posjetiteljski centar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u Krasnu, otvorena početkom kolovoza, novi je lički brend. Interaktivan postav ovog tehnološki iznimno modernog centra, omogućuje upoznavanje svih velebitskih posebnosti.

Od klime i bioraznolikosti do geologije i jama kojih je na području sjevernog Velebita četiristotinjak.  Najatraktivnija simulacija je spuštanje liftom u najdublju, Lukinu jamu.

U liftu koji prikazuje Lukinu jamu osjećate se kao pravi speleolog. Edukatorica Centra Katarina Blažević i Irena Glavić Cetić zadužena za promidžbu pokazuju i druge atrakcije. Ako stavite hologramske naočale vidjet ćete vrhove Velebita. 
- Perspektivu dakle leta ptice
Sasvim sigurno i bez straha možete zaviriti u Medin brlog
-Ljudi često misle da je brlog toplo, meko udobno mjesto, ali nije tako. Nalazi su u surovom kamenjaru.
-Ovdje imamo simulaciju mikroskopa, pa možete vidjeti kristale leda snježne pahuljice
Najhladniji dio Hrvatske - Zavižan, u Kući Velebita ima posebno mjesto. I u drugim dvoranama predstavljeno je ono što golim okom teško možemo vidjeti. Učimo o našoj mitskoj planini
Imamo i kviz koji prikazuje što bi se dogodilo da neka karika u lancu nedostaje
Zabavan i edukativan - djeci ali i odraslima.
-Ja sam oduševljena - kaže nam splićanka, čiji je sin odmah ispalio naučeno. Najviše mu se svidjela Lukina jama duboka 1430 metara. Oduševljen je i njegov otac - Za mene je ovaj centar ali i uopće Nacionalni park Sjeverni Veelbit pravo otkrice
Ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Mirjana Javor nada se kako će postav posjetiteljskog centra inspirirati ljubitelje prirode da uživo vide ono što je u dvoranama prikazano a s druge strane sezona posjeta našem NP jako je kratka zbog dugotrajnih zima pa će ovdje, unutar četiri zida da tako kažem, Sjeverni Velebit biti dostupan cijele godine.
Ravnateljica Javor posebno naglašava kako je kuća Velebita prilagođena i slijepim i slabovidnim te osobama s teškoćama u kretanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.