Hrvatski radio

Radio Zadar

Kukci na meniju - da ili ne?

01.02.2023.

10:45

Autor: Maja Milin

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

Europska komisija (EK) početkom siječnja odobrila je stavljanje na tržište raznih prehrambenih proizvoda od kukaca. Iako četvrtina globalne populacije svakodnevno konzumira kukce u prehrani, kod mnogih oni izazivaju "fuj-faktor". Jesu li Zadrani spremni kušati prehranu koja u sebi sadrži kukce, pitali smo jutros slušatelje u temi jutra. 

Kako svjetska populacija raste, zadovoljavanje prehrambenih potreba tradicionalnim izvorima proteina postaje sve veći izazov. S nutritivnog gledišta kukci su izvrstan izvor proteina, sadrže sve esencijalne aminokiseline pa se stoga smatra da imaju visoku biološku vrijednost. 


Procjene pokazuju da se jestivi kukci za slične nutritivne potrebe mogu uzgajati na 50% do 90% manjim površinama tla u usporedbi s konvencionalnom stokom. Uz to uzgoj kukaca proizvodi stotinjak puta manje emisija stakleničkih plinova od uzgoja stoke za istu količinu hrane. 


Imajući na umu ove podatke i vijest da je Europska komisija (EK) početkom siječnja odobrila stavljanje na tržište raznih prehrambenih proizvoda od kukaca, jutros smo u programu Radio Zadra čuli različita mišljenja na temu uvođenja kukaca u prehranu.

Slušatelji Radio Zadra

Mišljenja su različita, od sugrađanke kojoj pozli od same pomisli na kukce, do gospodina koji nema ništa protiv kukaca na meniju. Evo što je u anketi zabilježio Dino Kajić. 

Anketa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.