Hrvatski radio

Radio Zadar

Kula kuća Buta - Natura centar u Novigradu

09.07.2015.

14:34

Autor: Dorotea Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povijesnoj jezgri Novigrada otvorena je obnovljena Kula Kuća Buta. Od danas, tamo će djelovati regionalni prezentacijsko posjetiteljski centar Natura 2000.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području zadarske županije, Natura Jadera, nositelj je projekta započetog prije dvije godine s ciljem da se uspostavi centar koji će pružati podršku parkovima i javnim ustanovama pri implementaciji Europske Ekološke mreže. V.d. Ravnatelj Nature Jadere, Mirko Đinđić, zahvalio je općini Novigrad, koja je ovaj prostor bez naknade ustupila na razdoblje od 20 godina. A zašto je izabran upravo Novigrad. Novigrad je epicentar Natura područja, budući da je omeđen sa Novigradskom morem, Karinskim morem, estuarijem Zrmanje, Kličevicom, Karišnicom, bijelom, Ravnim kotarima - dakle jedno ogromno područje, Natura područje sa posebnim vrstama i staništima koje moramo očuvati, moramo vršiti monitoring. To je zadaća koju smo preuzeli od Europske komisije da ta Natura područja s kojima upravlja Natura Jadera moramo štititi, skrbiti o njima i vršiti monitoring. A koje će se konkretne aktivnosti odvijati u Kuli Kući Buta: Bit će najprije prezentacijski centar, u njemu će se održavati izložbe, određene tematske konferencije, okrugli stolovi, projekcije. Dakle, prostor je zaista multimedijalan, u njemu se može svašta raditi iz ovog područja zaštite prirode. Projekt je financiran sredstvima Svjetske banke, Ministarstva i Fonda zaštite okoliša i prirode, Javne ustanove Natura Jadera, i općine Novigrad, a ukupna vrijednost mu je 960 tisuća kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.