Hrvatski radio

Radio Zadar

Kulturni dan Sultanata Oman na Sveučilištu u Zadru

18.12.2017.

16:21

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaznici Pilotske škole Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz Omana priredili su danas na Sveučilištu u Zadru prezentaciju o kulturi, tradiciji, znamenitostima, gospodarstvu i turizmu Sultanata Oman.

Riječ je o nastavku prijateljstva uspostavljenog u lipnju prošle godine, kada su piloti Omanskog ratnog zrakoplovstva na školovanju u Pilotskoj školi HRZ-a i PZO-a prvi put priredili Kulturni dan Sultanata Oman.

Poziv kojeg ste prihvatili prošle godine da predstavite svoju domovinu bio je za nas od velikog značaja. Ispunjena dvorana pokazuju da je Vaš posjet ostavio traga. Ovo je prilika za čestitku pripadnicima četvrte generacije Omanskog ratnog zrakoplovstva koji će sutra biti promovirani, dio kojih je danas s nama. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a i mi ponosni smo na Vas što ste ostvarili svoje ciljeve. Čestitam vam od srca, poručila je otvarajući događaj rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Studenti su u zasebnim prezentacijama predstavili glavne karakteristike ove države na jugoistočnoj obali Аrapskog poluotoka. Glavni grad Muscat prije nekoliko godina proglašen je drugim najljepšim gradom u svijetu kojeg bi trebalo posjetiti. Uz arapski jezik ima nešto govornika svahilija i belučkog, ali većina stanovnika vlada i engleskim jezikom. Glavni izvor prihoda je, naravno, nafta no vlasti se trude povećati i prihode iz drugih grana gospodarstva, posebice turizma, ribarstva i sličnog, istaknuto je na prezentacijama. Zbog tih prihoda BDP po stanovniku je preko 20.000 američkih dolara, što čini znatan napredak u standardu u odnosu na vrijeme prije 1999. godine, koja je donijela gospodarsku prekretnicu.

Omanci su prikazali turističke komplekse i prirodne ljepote koji u ovu zemlju privuku oko 2 milijuna turista godišnje. Jedna od najprepoznatljivijih atrakcija je praćenje morskih kornjača koje izlaze na pijesak i potom se nakon polaganja jaja vraćaju u more. Tu su i prepoznatljive utvrde iz 17. i 18. stoljeća, kitesurfing destinacije, safari devama i automobilima kroz pustinju... Prikazana je i prezentacija buduće ekonomske zone Duqm, koja će s površinom od 1.745 metara četvornih biti najveća slobodna zona ove regije.

Oman je poznat kao država s najkvalitetnijim tamjanom na svijetu i najboljom halvom, tradicionalnom slasticom ove regije, što je prezentirano i u Svečanoj dvorani. Zime su blage, s temperaturama koje se spuštaju do 10 stupnjeva Celzijusovih (u plusu). Vrlo važan segment omanske kulture je gostoljubivost. Svi Omanci namjernike će počastiti voćem, kavom i drugim proizvodima koji su im na raspolaganju, rečeno je na prezentaciji.

Polaznicima je na prikazanome zahvalio i zapovjednik Pilotske škole, brigadir Goran Huljev: Nemoguće je reći sve o ljepoti i kulturi Omana u jednom satu, ali vjerujem da ste dobili osnovne informacije. Imali ste namjeru upoznati nas s najvećim omanskim potencijalom, a pokazali ste da ste to upravo vi, poručio je Huljev studentima.

Predstavnici Omanskog ratnog zrakoplovstva Sveučilištu su darovali uokvirenu memorabiliju s prikazom tradicionalnih predmeta koji se koriste u Omanu, a rektorici i repliku posebne kovanice francuskog riala, koja je u njihovoj kulturi predstavljala slično što i dukat u hrvatskoj. Iako se zove "francuski", na njemu je prikazana austrijska carica Marija Terezija. Vrijednost mu je bila 15-ak dolara, što je nekada bilo dovoljno za višemjesečno izdržavanje jedne obitelji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.