Hrvatski radio

Radio Zadar

Kupanje u doba pandemije

15.05.2020.

17:17

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Filip Brala/PIXSELL

Ilustracija - foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

U Zadru se pozorno prate sve protuepidemijske preporuke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo pa tako i one za plaže. A kako će to izgledati u praksi i tko će kontrolirati? Ukoliko Nacionalni stožer nadzorom obveže jedinicu lokalne samouprave mi ćemo biti spremni - poruka je iz Grada Zadra.

Ljeto je sve bliže, a s ljetom i sezona kupanja u moru.

Sjećate se prekrasnih razglednica iz Zadra s milenijskih skokova sa zadarske rive koje su uz ostalo naglašavale čistoću našega mora u samom središtu grada? Hoće li se i kako skakati ove godine ne znamo, ali jedno je sigurno - sve će se poduzeti kako bi se visoka kakvoća mora za kupanje održala, a zadarske gradske plaže bit će spremne za početak sezone kupanja. Potvrdio nam je to Robertino Dujela, gradski pročelnik upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša: 

       Pa zasigurno će biti spremne jer nakon što smo u 2019. godini uredili obalni dio na Punti Bajlo, ove godine iskazali smo dodatnu inicijativu uređenjem Puntamike, Marexa, dok smo i na ostalim plažama prisutni uobičajenom dohranom u ovom dijelu godine…

Osim općih preporuka koje se tiču higijenskih standarda i dezinfekcije, HZJZ sugerira održavanje razmaka od najmanje metra i pol kako na plaži tako i u moru, najviše 15 osoba na 100 četvornih metara neto površine prostora, a tu su i brojne druge upute za uživanje u moru u novim uvjetima:

       Pratimo situaciju i u dijelu nadzora nad provedbom epidemioloških mjera na plažama pratit ćemo sve smjernice Nacionalnog stožera. Ukoliko Nacionalni stožer nadzorom obveže jedinicu lokalne samouprave mi ćemo biti spremni, komunalno-prometno redarstvo, tkogod, bit ćemo spremni…

U tome računaju i na odgovornost samih građana:

       I vjerujem u odgovornost naših sugrađana jer su oni istu iskazali i do sada.

Neka tako i ostane kako bismo u našem moru što više uživali i ovoga ljeta.

 

 

pročelnik Robertino Dujela - izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.