Hrvatski radio

Radio Zadar

Kupci se vraćaju domaćim proizvodima

11.09.2015.

11:42

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski kupci vraćaju se domaćim proizvodima. Potvrđuju to vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji sudjeluju na sajmu Proizvoda hrvatskog sela koji se do nedjelje održava na zadarskom Forumu.

Kvaliteta je kažu mali proizvođači presudna za opstanak na tržištu, no čak i s kvalitetnim proizvodima nije lako  kažu u pčelarskom obrtu Domed iz Ludbrega

Kvalitetom postižemo nekako da možemo plasirati naše proizvode, iako nam je jako teško. Teško je, probijamo se jako teško. Evo godinama sve što privredimo sve uložimo ponovno da bi opstali na tržištu.

Da je kvaliteta presudna potvrđuje i vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Marija Mudrić čiji su proizvodi od čilija jedinstveni na tržištu:

Presudna je kvaliteta. Nemamo problema jer su naši proizvodi inovativni. Takvih uopće ni nema. Jedini radimo takve proizvode.  

Unatoč teškoćama mali proizvođači smatraju da ih čekaju bolji dani jer se hrvatski kupci vraćaju domaćim proizvodima: :

Jesu. Sve više se vraćaju.

Pa u zadnje vrijeme da. Reklamom preko Saveza, preko naših udruga, se dosta reklamira, dosta se potiče domaća proizvodnja, ukazuje se na kvalitete, a i prepoznali su kupci tu kvalitetu tako da puno nam se vraćaju kupci.

Nastup na sajmu proizvoda hrvatskog sela također im je pomogao:

Ljudi su isto prepoznali već godinama. Dolazi baš klijentela ona koja želi nešto što je autohtono i sa našeg područja.

Sajam proizvoda hrvatskog sela samo je jedan od događaja koji se sljedeća 3 dana održavaju u Zadru u sklopu manifestacije Taste and travel, tu je i sajam piva na zadarskoj rivi na kojem će svoje proizvode predstaviti najbolje domaće male pivovare, dok se u subotu od 16 do 21 sat također na rivi održava sajam inovacija u prehrambenoj industriji na kojem će se moći vidjeti kako destilirati lavandu, napraviti kavijar od čokolade ili probati inovativne recepte za pravljenje zdravih napitaka visoke energetske vrijednosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.