Hrvatski radio

Radio Zadar

Kupujmo hrvatsko u Zadru

17.11.2016.

18:20

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru se održava treći nacionalni Forum obiteljskog smještaja. Cilj je Foruma, među ostalim, povezati pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu s hrvatskim proizvođačima i dobavljačima proizvoda i usluga. U sklopu Foruma provodi se i akcija "Kupujmo hrvatsko" u kojoj sudjeluje 70-ak izlagača.

Koji med imate najbolji? Vrisak ,to je uvijek najbolji od najboljih
Živili! Je, čisti lijek.

Isprobao je ministar hrvatske proizvode te najavio mjere kojima će pokušati potaknuti njihovu kupnju. Uvest će se Cro kartica koja bi trebala potaknuti domaće goste na putovanja Hrvatskom te konzumaciju domaćih proizvoda i usluga. Krenut će se i u rekategorizaciju obiteljskog smještaja putem kredita HBOR-a, čime bi se trebala podići kvaliteta smještajnih objekata.

Gari Cappelli, ministar turizma: Bit će krediti, dakle plasman vrlo kvalitetnih kredita do 200 tisuća kuna, koji će, na neki način ćemo inzistirat da se kupuju hrvatski proizvodi opremanja apartmana.

Ovo je hrvatski proizvod kojim bi se mogli opremiti apartmani. Ipak, ne surađuju mnogo s vlasnicima obiteljskog smještaja.

Ivana Dičić, izlagačica, Sa hotelijerima uglavnom, a cilj nam je što više se povezati sa malim iznajmljivačima, radimo sa trgovačkim centrima.

Nisu svi zadovoljni radom s velikim centrima. Voljeli bi se izravno povezati s krajnjim korisnicima.

Miljenko Čalina: Jedno vrijeme krenuo sa velikim centrima radit i vrlo brzo sam povuka ručnu i zaobišao sam ih, to je samo igra krupnog kapitala.

I sami iznajmljivači vole ponuditi domaće, jer gosti to cijene.

Ive Galešić: Imamo domaći sir, pancetu, jaja, s tim se oduševe.

U obilasku Zadra, ministar je dao potporu projektu Ryanaira te rekao da nova sezona letenja nije upitna.

Stipe Zrilić: Mi smo razgovarali da se najprije zadrži ona razina i ugovor i broj letova do sada, a drugi dio nismo razgovarali, to bi bilo naše lokalno organiziranje da se pokuša sa Ryanairom dogovorit let kroz čitavu godinu.

Ministar je najavio i mogućnost da se Ryanair tretira kao drukčiji projekt, a ne da se kao do sada financira preko udruženog oglašavanja, što bi možda riješilo probleme s financiranjem koje taj projekt ima iz godine u godinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.