Hrvatski radio

Radio Zadar

Kurtović: Stanovnici Dalmacije jedini će skuplje plaćati struju

13.09.2022.

10:25

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Robert Anić / Pixsell

Nenad Kurtović, stručnjak za energetiku i savjetnik u udruzi Splitski potrošač rekao je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kako je Vlada aktivirala članak 26. u Zakonu o energiji koji do sada nikada nije bio aktiviran u novijoj hrvatskoj povijesti, a to je da Vlada preuzima ulogu nadzora u području cijene energije.

- Svi ugovori koji su bili na snazi i koji su to sada od 01. listopada pa narednih 6 mjeseci se neutraliziraju. Dio za energiju je univerzalno utvrđen za sve kupce električne energije unutar određene kategorije potrošnje, kazao je i dodao kako je Vlada to razvrstala na kućanstvo i poduzetništvo.


Situacija s električnom energijom je takva da Hrvatska uspijeva većinu električne energije proizvesti iz vlastitih izvora.


- Ostaje jedan dio uvozne koji je prema burzovnim cijenama jako visok i njega treba neutralizirati kako bi štednjom smanjili potrošnju da bi što manje uvozili, govori.


Naglašava kako mjera koju je Vlada ponudila za kućanstva koja troše više od 2,5 tisuća kWh, nije primjereno ponuđena kao dobro rješenje za Dalmaciju i stanovnici Dalmacije će jedini plaćati više u RH.


- Mi nemamo alternative, plaćat ćemo jedini više u RH, a povod za sve je prirodni plin koji sudjeluje u proizvodnji el. energije i toplinske energije, svi ti kupci su ostali tamo gdje jesu, a nama se podiglo. Mislim da to sve skupa nije dobro. Da se drugačije malo preraspodijelilo, ovog problema ne bi ni bilo.


Novi pravilnik HEP-a je trebao stupiti na snagu s akontacijama koje su trebale ići od listopada. Pravilnik se trebao utvrditi prema metodologiji gdje je Hrvatska razvrstana u 3 zone. Kontinentalni, priobalni i planinski dio.


- Predviđeno je plaćanje različitih mjesečnih rata za akontacije, a predviđeno je i da ne plaćamo potrošnju u tekućem mjesecu. Trebali bi dobiti 5 akontacija za 5 mjeseci, a 6. bi trebala doći u travnju za prethodnih 6 mjeseci kako bi se izravnala situacija nakon očitanja, rekao je i dodao kako HEP ni Vlada nisu to još najavili da će provesti.


Pitali smo građane što misle o poskupljenju energenata?


- Trenutno nismo dobili još očitanje pa nismo vidjeli. Mi dobivamo svakih 6 mjeseci očitovanje. Za sada još ne, ali mislim da će se povećati sad kad dobijemo. Sad bi trebali dobiti uplatnice za narednih 6 mjeseci i mislim da će biti povećanja i to dosta, rekla je jedna gospođa.


- Sigurno da poskupljuje. A šta sad možemo? Takav je život, ništa se tu ne može pomoći, samo mi smo mali koji moramo trpjeti.


- Bojim se, mi imamo jedino mogućnost grijanja plinom. Mi smo doslovce ucijenjeni. Ne možemo se nikako grijati na drva ili na neki drugi način. Bojim se da će se povećati i to puno, puno.


- Kupit ćemo debele papuče,bunde i dobro. Proći će, ništa ne traje vječno, poručuje jedan gospodin.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.