Hrvatski radio

Radio Zadar

Kušajte najbolja vina Sjeverne Dalmacije

26.01.2019.

12:25

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U općini Stankovci danas se priređuje manifestacija u cilju promocije vina - Vinkovo. Dio bogatog programa možete pratiti uživo na Radio Zadru od 12 sati. Za 17 sati najavljena je dodjela priznanja najboljim vinarima.

Već puna dva desetljeća ova manifestacija punog naziva Degustacija vina Sjeverne Dalmacije dokazuje potencijal koji ima zadarski kraj .

S načelnikom Općine Stankovci Željkom Baradićem razgovarala je Maja Savić.

Mi smo imali ocjenjivanje vina na blagdan Sv. Vinka, to je bilo 22. siječnja, prije tri, četiri dana, kada su ljude od struke, enolozi iz Splita, Šibenika, Zadra, Zagreba degustirali sve uzorke koje su dali naši vinari na ovu manifestaciju, a bilo ih je 126. I oni su dali ocjenu koju ćemo doznati nakon 17 sati, kad je svečano proglašenje pobjednika u našem Domu kulture. 

Kako je to bilo u samim počecima

Blagdan Svetog Vinka, taj datum je bitan za naše Ravne Kotare, za našu domovinu,  jet to su dani koji su vezani uz našu operaciju Maslenica, koja je omogućila da se ljudi vrate na svoja ognjišta, u svoje vingrade, da se vrate u prostor koji je bio okupiran, bez te operacije ne bi bilo ni ove manifestacije. To sam morao reći, e sad u samim počecima je bilo neizvjesno, znali smo da imamo dobro grožđe, dobre vinograde, ali nismo znali kako cijeli taj proces se odvija u podrumu, pa je pala ideja da okupimo vinare kroz jednu manifestaciju. Pamtim tako početke i 85 vina uglavnom iz ovoga kraja, koja su istog dana brzo nestala, svima je bilo jasno da imamo ovdje kvalitetu. Trebalo je samo naše vinare povezati sa strukom. U tome smo nakon 22 godina i uspjeli, no uvijek postoji prostor i za napredak.  

O vinskoj industriji za naš program govorio je i poznati vinar Radoslav Bobanović:

Ravni Kotari su u ovih dvadesetak godina, uz ova natjecanja ( Vinfest u Benkovcu, u Nadinu Ulje i Vino),  onda sad u najnovije doba u Ninu, osjetili smo da je potrebno ljudima dati znanje , i zato su ove manifestacije važne. Vjerujem i kako ova godina s ovih 130 uzoraka, da će izbaciti nove šampione, dobre rezultate, a neće izostati i pokoja kritika.  No, zato imamo edukaciju, rad u vinograd je jedno, a podrum sasvim nešto drugo.      

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.