Hrvatski radio

Radio Zadar

Kušali smo novi paški specijalitet - ovčju kobasicu

25.05.2019.

14:03

Autor: Vladimir Šetka

Kušali smo novi paški specijalitet - ovčju kobasicu

Kušali smo novi paški specijalitet - ovčju kobasicu

Foto: - / -

Na Skutafestu u Kolanu mladi proizvođač Fabijan Oštarića predstavio je javnosti još jednu deliciju otoka bure, soli i ovce - pašku kobasicu od ovčjega mesa. Trebale su mu tri godine da postigne pravu recepturu.

Među desetak štandova na prvoj fešti organiziranoj u čast omiljene paške skute izdvojio se onaj OPG-a Oštarić, na kojemu se uz tradicionalne proizvode od ovčjega mlijeka našla i prva sušena salama od ovčetine. Koliko se sjeća Fabijan Oštarić stariji Kolanjci od ovčjeg mesa kobasice nisu radili. Sve dok njemu nije na pamet pala ta zamisao. Kod nas se ovčetina sušila i to se u Dalmaciji zove kaštradina. Jednoga dana sam razmišljao o iskoristivosti, kako da iskoristimo cijelu ovcu, jer kad se radi kaštradina ili kovsica, onda idu samo butovi. Kad se rade nekakve finije salame, u njih idu samo plećke ili butovi, a rebra su uvijek nekako ostajala za sušenje ili flam koji je još, ajmo reći kvalitetniji. Tako sam razmišljao, kako bi bilo da to sve 'strpamo' u jednu salamu i igrom slučaja je jako dobro ispalo, kaže Fabijan. 

No, nije baš sve bilo slučajno. nakon prvoga pokušaja trebalo mu je još neko vrijeme da postigne pravu recepturu i da salamu stavi na tržište. Trebale su mi tri godine da pogodim recepturu. Ljudi stvarno ne primijete da je ovčja, prije svega zbog mješavine začina, jer ipak se treba prilagoditi većini stanovništva. Nama domaćima paše, ali većini ipak ne, pa sam se odlučio za neki kompromis. Za sada svi jako dobro reagiraju, kaže mladi proizvođač. Dodaje, kako je u kobasici 80 posto čistog ovčjeg mesa i oko 20 posto kockica svinjske slanine, jer u kobasici mora biti masnoće. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.