Hrvatski radio

Radio Zadar

08:11 / 23.07.2017.

Autor: HRT Centar Zadar

Kvartet klarineta na Trgu Stojana Jankovića

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na ovogodišnjem festivalu Zadar Classic open air, Zadarski kvartet klarineta večeras nastupa po drugi put. Koncert će održati na Trgu Stojana Jankovića, između Nadbiskupske klasične gimnazije i crkve sv. Ilije. Početak je u 21 sat.

To je, koliko je poznato, prvi koncert koji će se prirediti na tom malom i mnogima nepoznatom trgu, nadomak Foruma i katedrale sv. Stošije. 

Zadarski kvartet klarineta nastao je 2007. godine kao samostalni projekt tadašnjih učenika zadarske Glazbene škole Blagoje Bersa. Danas su njegovi članovi akademski glazbenici: Ivan Andrijević (23 ), Ante Buturić (26), Lovre Lučić (26), sva trojica iz Zadra i Abdul-Aziz Hussein (25) iz Zagreba. Svi su diplomirali na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, osvajali nagrade i priznanja kao pojedinci ili članovi komornih sastava i svi ulažu u svoje usavršavanje, pohađajući majstorske tečajeve uglednih pedagoga i klarinetista. Izvode raznovrstan program, od originalnih kompozicija za sastav i obrada drugih kompozicija,  do  jazza i folklorne glazbe. Prošle su godine, u konkurenciji 16 komornih sastava, osvojili četvrto mjesto na natjecanju „Premio citta di Padova, u Italiji su sudjelovali i na festivalu „Nel Suoni dei luoghi“ i natjecanju „Coop Music Awards“, a ove su godine nastupili u ciklusu „Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj“.

Na njihovom nastupu, prije nekoliko dana, publika je istinski uživala, pa nema sumnje, da će tako biti i na ovom drugom,  u nedjelju, na Trgu Stojana Jankovića. Kao i svi koncerti Festivala što ga organiziraju Turistička zajednica Grada Zadra i zadarski Lions klub, i ovaj,   na Trgu Stojana Jankovića, će  početi u 21 sat. Mladi će klarinetisti, kao i ostali sudionici Zadar classic open air-a, svirati za humanitarni cilj, za  pomoć nekim drugim mladim glazbenicima pa će posjetitelji koncerta i tom prigodom moći dati svoj prilog njihovim nastojanjima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.